БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ САВСКОГ ВЕНЦА И БИЈЕЛОГ ПОЉА ОБЕЛЕЖИЛЕ ДАН УСТАНКА И ДАН ДРЖАВНОСТИ ЦРНЕ ГОРЕ

Поштујући Повељу о трајној сарадњи и братимљењу борачких удружења НОР-а 1941.-1945. године Бијелог Поља и Савског венца (потписана 13. јула 2015. године) и ове године је делегација ОО СУБНОР-а Савски венац боравила у Бијелом Пољу 12. и 13. јула поводом обележавања Дана устанка и Дана државности Црне Горе.

Делегација СУБНОР-а Савски венац положила је венац на споменик палим борцима на Тргу слободе, у центру Бијелог Поља и на спомен плочу на згради општине посвећену палим борцима за слободу, Воју Љешњаку и Муху Диздаревићу.

Бројне делегације су у Градском парку положиле цвеће и на споменике народним херојима из овог краја Црне Горе, Рифату Бурџoвићу – Тршу, Томашу Жижићу, Алекси Ђиласу – Бећу и Миловану Јелићу.

Овим поводом председник борачке организације Бијелог Поља Мирко Станић са сарадницима био је домаћин скупа на коме је надахнуто говорио о дану устанка у Црној Гори:

13.јул, сви ми у Црној Гори доживаљамо као најсвјетлији симбол нашег слободарства.

Наравно, да побједа није могла да се оствари без жртава. Бијелопољски срез је такође, дао велики допринос укупној побједи и слому фашизма. У јединицама НОВ и ПОЈ учествовало је око 3.100 бораца, углавном младића и девојака, од којих је њих 985 изгубило живот. Међу погинулима 63 су биле девојке и младе невјесте.

Поред погинулих у борбеним дејствима, још око 1.000 грађана са подручја Бијелог Поља смртно је страдало као жртва фашистичког терора, по пропорцији 100 грађана за једног погинулог непријатељског војника, а и на друге начине.

Ми, као народ препознатљив по чувању својих традиција, посебно борбених, не желимо, не можемо, и не смијемо да заборавимо ове људе, јер, ако би то урадили, заборавили би и издали сами себе, пошто су они дио нас.

Чувајући успомену на њих ми постижемо важан циљ, а то је да погинулима дајемо заслужени помен, да себе храбримо њиховом храброшћу, да младима преносимо њихове поруке да се и у најтежим приликама злу и насиљу треба супроставити, те да нема сигурног пута у будућност ако се не познаје сопствена прошлост и не користи као водиља.

Злочине учињене на нашим жртвама осудимо, не ради реваншизма, већ ради тога да се не понове“.

Све време боравка у Бијелом Пољу делегација бораца СУБНОР-а Савског венца била је окружена посебном пажњом и поштовањем својих домаћина.

Следећи сусрет братских борачких организација заказан је за 17. октобар ове године, поводом обележавања 78.годишњице од ослобођења Београда и општине Савски венац од немачког окупатора.