ДАН УСТАНКА НАРОДА ЦРНЕ ГОРЕ

Централна прослава Дана државности Црне Горе и 81 годишњице од 13. јула 1941. – дана устанка и почетка борбе против фашизма, одржана је у Градском парку у Бијелом Пољу 13. јула 2022. године, под називом “Вјечна је Црна Гора”.

Централна прослава 13. јула, одржана је у организацији СУБНОР-а и антифашистa Црне Горе и Општине Бијело Поље.

Централној прослави присуствовао је председник Црне Горе Мило Ђукановић, као и представници Владе и посланици у Скупштини Црне Горе, представници политичких партија и борачких организација из Црне Горе и бивших југословенских република. Из Србије присутни су били представници СУБНОР-а Србије, СУБНОР-а Београд и представници Секције бораца, потомака и поштовалаца Прве пролетерске НОУ бригаде.

Делегацију СУБНОР-а Србије предводио је председник СУБНОР-а генерал мајор Видосав Ковачевић.

Централна прослава обележена је полагањем венаца и цвећа на Споменик палим борцима и на бисте народних хероја Рифата Бурџовића Трша, Милована Јелића, Алексе Бећа Ђиласа и Томаша Жижића у 12 сати, и свечаном академијом у Градском парку Бјелог Поља.

Тринеасти јул је наш највећи, најљепши и најдражи празник, дан за понос и за славу. Да је правде, био би то Међународни дан борбе против фашизма. Док су се други борили за слободу – Црногорци су своју непрестано бранили. Док су други сањали о животу у слободи, у Црној Гори се у њој живјело“, поручио је председник СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе Зувдија Хоџић. Он је истакао да је Тринаестојулски устанак највећи датум у црногорској историји.

Црна Гора је на олтар слободе положила 17.000 жртава, у Другом свјетском рату погинуло је преко 7.000 бораца, њих 153 проглашени су народним херојима. А бјелопољци су приступили народноослободилачком покрету као припадници различитих нација и вјероиповјести вођени револуционарном идејом слободе, правде и једнакости” – истакао је председник општине Бјело Поље Петар Смоловић. Поред тога нагласио је да је национализам најопакија болест човечанства, а њен терминални стадијум је фашизам са којим је борба непрестана.

Догађанима какав је 13. јул – посједовање традиционалних моралних и етичких вриједности, крунисаних храброшћу, те духовна вертикала непокорности, остаће упамћена као подвиг, који је задивио човјечанство. Та искра из црногорског камена запалила је ватру антифашистичке борбе у поробљеној Европи” – закључио је председник Смоловић.

На централној прослави Дана дражвности и Дана устанка црногорског народа, у Бијелом Пољу заслужним борцима Народнослободилачког рата уручене су и медаље „Борац против фашизма“. Ово одликовање добили су заслужни борци – др Рајко Стевовић, Туле Међедовић, Марко Војиновић, а признање је додијељено и СУНБОР-у Црне Горе.

Признања „Борац против фашизма“ на свечаној академији „Вјечна је Црна Гора“ уручили су председник Општине Бијело Поље, Петар Смоловић и Зехра Балић из УБНОР-а Бијело Поље.

У богатом културно умјетничком програму су учествовали и Градски хор, КУД Текстилац и црногорски музичар Дејан Шкулетић.

По завршетку централне прославе председник Општине Бијело Поље Петар Смоловић, примио је у просторијама општине представнике делегација бораца из Црне Горе и Региона.