У СЕВОЈНУ ОБЕЛЕЖЕНА 81. ГОДИШЊИЦА УСТАНКА

На спомен обележје у центру Севојна код ОШ Алекса Дејовић положени су венци и одата почаст поводом 81.годишњице устанка народа Србије у Другом светском рату и Дана општине Севојно који ће бити обележен 26. јула

Свечаности је присуствовао велики број бораца, њихових потомака, делегације Војске Србије, Градске општине Севојно, организација СУБНОР-а златиборског округа, удружења, грађана и средстава информисања.

Присутнима се испред Савеза бораца Севојно обратио председник Милан Ђоковић:

Вашим и нашим присуством даћемо скроман допринос величанственој антифашистичкој борби нашег народа, који је у четворогодишњој борби дао немерљив допринос сламању ове антицивилизацијске немани широм наше мајке Србије. Значајан допринос народноослободичачког рата и сламању фашизма дали су и борци из Севојна и ужичког краја. Зато ми борци и њихови потомци, као и сви наши грађани треба да будемо поносни, што смо за разлику од других, били у првим редовима са свим антифашистичким снагама широм Европе и света у одбрани темељних вредности антифашизма.

У Другом светском рату, у борбама против окупатора, у логору на Бањици, на Крушику у Ваљеву и другим стратиштима, погинуло је, стрељано или убијено 104 севојничана. Прилика је и наша обавеза да и даље негујемо сећања на херојска дела учесника НОР-а у борби против фашизма, заједно са осталим антифашистичким снагама света.

Венце су положиле делегације општине Севојно, СУБНОР-а Севојно, Ужице, Бајина Башта, Косјерић, Нова Варош и Пожега, Удружење ветерана Чајетина, Удружење потомака „Мајор Коста Тодоровић“ Ужице, Удружење пензионера Севојно, СПС Севојно, ПУПС Севојно и потомци погинулих и стрељаних бораца.

Након полагања венаца скупу се обратила председница општине Севојно госпођа Мирјана Ђурић:

„Поздрављам све присутне који су данас одлучили да буду на овом месту, да заједно одамо почаст борцима који су свој живот посветили слободи. Задатак свих нас је да чувамо и унапређујемо државу, дајући пример младим генерацијама да остану доследни и верни нашој слободарској традицији. Срамно је заборавити датуме обележавања борбе против фашизма. Цитираћу речи ужичке хероине Данице Милосављевић „Није тај заборав само срамота, то је тотално незнање“. Захваљујем се Удружењу бораца Севојно и председнику Милану Ђоковићу, који ми је дао прилику, а говорити је привилегија. Слава борцима, њихова херојска борба не сме бити заборављена.

Организацијама, установама и појединцима на свечаности су уручена признања Савеза бораца Севојно, за допринос на неговању традиција ослободилачких ратова Србије.

У име награђених захвалио се Милан Диковић председник СУБНОР-а Пожега.