Аранђеловац: ЈУЛСКЕ ВАТРЕ БУНТОВНЕ ШУМАДИЈЕ

Одмах после доношења одлуке о дизању устанка против окупатора и њихових слугу, широм Шумадије букнуле су устаничке ватре. У селу Копљарима (код Аранђеловца) 29. јуна 1941. године одржано је партијско саветовање ОК КПЈ, а већ 1. јула формиран је Први Шумадијски НОП одред. Дана 16. јула 1941. године одред је у Горњој Трешњевици (место Језербаре) у присуству Родољуба Чолаковића који је за ту прилику и исту написао, положио прву партизанску заклетву.

Поводом 81.годишњице од овог догађаја у Жућином парку, који са поносом носи име народног хероја Милана Илића-Чиче Шумадијског, на његову спомен бисту положени су венци, одржан културно уметнички програм од стране ученика основне школе која носи његово име и пригодни говори.

У име СУБНОР-а Аранђеловца, присутнима се обратио председник Радомир Радосављевић који је истакао да су „јулски празници симбол ослободилачке борбе и стварање нове државе која после слома фашизма у Другом светском рату у целом свету ужива велики углед и поштовање. Први Шумадијски одред чији је командант био Милан Благојевић-Шпанац, заменик команданта Милан Илић-Чича (проглашени за народне хероје) и политкомесар Недељко Жакула, пронео је славу партизанских бораца и као одред Пети батаљон Прве пролетерске бригаде али и 21.српске дивизије.“

Обраћајући се у име СУБНОР-а Србије, председника генерала Видосава Ковачевића и Председништва, потпредседник, академик пук. Жељко В. Зиројевић је између осталог рекао:

Данас се са пијететом сећамо најбољих синова и кћери Шумадије, који су предвођени легендарним Шпанцем, Чичом и многим другима, себе жртвовали за слободу и част Отаџбине. Ми припадници СУБНОР-а Србије клањамо се њиховим жртвама и поручујемо да као што су то они чинили, и ми смо спремни да се жрвујемо за нашу земљу, бранимо је и одбранимо од сваког агресора ма одакле он долазио и колико био јак и велики.“

Венце на спомен бисту хероја Илића положили су органи локалне самоуправе Аранђеловца, СУБНОР-а Србије, Шумадије, Крагујевца, Раче, Тополе, Аранђеловца, Ужица, Бајине Баште, Адашевца, Шида, као и потомци бораца Првог шумадијског одреда.

Пре свечаности СУБНОР Крагујевца и Ужица потписали су Повељу о трајној сарадњи што је још један вид јачања СУБНОР-а Србије и његовог чланства. Повељу су потписали проф. Зиројевић и Милић Вукић председник ГО СУБНОР-а Ужица.

СУБНОР Аранђеловца је у сарадњи са локалном самоуправом поставио у парку спомен бисту Недељка Жакуле, комесара Првог Шумадијског одреда. Потпредседник СУБНОР-а Србије, Зиројевић одржао је састанак са представницима СУБНОР-а Шида, Адашевца и Бајине Баште, на коме је било речи о даљим активностима и задацима у наредном периоду.