КАД СУ СРЕМЦИ КРЕНУЛИ

У изванредној организацији Месног одбора СУБНОР-а у Лаћарку и посебним ангажовањем његовог председника Дејана Уметића, обележена је Сеоска слава поводом 80 година масовног одласка Лаћараца у партизане.

У присуству високих званица: државног секретара у Министарству за рад, запошљавање борачка и социјална питања Миодрага Капора, помоћника министра Унутрашњих послова Владе Републике Србије Владимира Илића, првог секретара амбасаде Руске Федерације у Србији Игор Киселев са сарадницима, изаслиника одбране при Амбасади Републке Бугарске, представника Града Сремске Митровице, потпредседника Покрајинског одбора СУБНОР-а Србије Предрага Вукајлића, у прелепој цркви Светог Архангела Гаврила, одржан је помен за погинуле антифашисте Лаћарка, којим је началствовао протојереј Бранислав Дивљак.

У основној школи „Трива Витановић – Лебарник“ након интонирања државне химне и свечане песме СУБНОР-а „Партизан сам тим се дичим“, уприличено је обраћање присутнима. Обратила се заменица предедника СУБНОР-а Лаћарак Савка Јовановић, потпредседник покрајинског одбора Предраг Вукајлић и државни секретар Миодраг Капор.

Сви говорници били су једнодушни у оцени да је свака антифашистичка жртва-жртва без обзира којој нацији припадала, али исто тако ипак морамо чувати култутру сећања на то ко је поднео највеће жртве у Другом светском рату, а био је то српски народ. Стављен је акценат на поражавајућу чињеницу како се данас прекраја историја и победник доброг над највећим злом од када постоји свет маргинализује, па и исмева. Ми као народ морамо памтити наше претке, како бисмо имали шта предати потомцима на чување и спомен.

У школи је отворена изложба под називом „Устаничка Фрушка Гора“, коју је припремила Туристичка заједница Војводине, која даје преглед 12 најзначајнијих споменика посвећених Народноослободилачкој борби на том подручју, као и изложба „110 година Првог Балканског рата 1912-1920“ коју је приредило Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца.

За културно уметничи део програма побринула се етно група „Српски дани“ из Сремске Митровице која је извела песме „Тамо далеко“, „Кад су Сремци кренули“, „Весели се српски роде и „Ово је Србија“

Поводом овог великог дана на спомен обележје у Лаћарку венце је положило чак 40 делегација, а у име председника СУБНОР-а Србије генерал-мајора Видосава Ковачевића, његов секретар Станислав Рескушић.

Био је ово леп пример како уз мало добре воље и другарства антифашизам наставља да живи и да ће као поглед на свет бити звезда водиља многим младим људима који сада стасавају.