СРБИЈА ЈЕ ВЕЧНА ДОК СУ ЈОЈ ДЕЦА ВЕРНА

У Мионици су претходне седмице одржани 26. по реду Мишићеви дани, у славу и част великог војсковође.

Тим поводом, велелепни споменик војводи посетили су и положили цвеће ратници оних јединица који су верни настављачи најсветлијих и најсветијих српских војничких традиција.

Венце и цвеће су положили: у име 72. специјалне бригаде генерал Милорад Ступар са сарадницима, у име елитне бригаде МУП-а Србије – Удружења ветерана посебних јединица полиције, које је предводио председник Удружења Саша Пантелић. Поред њих венце су положили и припадници 549. херојске моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“ и Удружење Сабора српских витезова.“ СУБНОР Србије представљао је Станислав Рескушић секретар председника Удружења генерал – мајора Видосава Ковачевића

Генрал Милорад Ступар обратио се скупу питањем; да ли смо у потоњим ратовима оправдали образ и част предака какав је био Живојин Мишић. Констатовао је да јесмо, али да морамо радити на томе да се у Србију врати обавезно служење војног рока са оружјем. Јер шта нам вреди најмодернија војна техника, ако немамо људе обучене за руковање њоме.

Скуп је настављен у културном центру у Мионици, где је постављена изложба 72. специјана бригада некад и сад, аутора потпуковника Милана Мирковића, која сведочи о развоју добровољачких јединица у Србији кроз векове.

Том приликом уприличена је и пројекција филма о 72. специјалној бригади.

У овом секуларном времену којем ништа није свето и у којем нико не би дао део свог комфора за ближњег, а некмоли за отаџбину, веома је важно да се овакви скупови одржавају и буде свест и културу сећања на прошлост српског народа која је војнички остала неокаљана.

И као што рече Марко Миљанов у својој књизи „Примери чојства и јунаштва“: „Јунаштвом се браниш од другог, а чојством од самога себе.“

Верујмо да модерни дух није и неће прекрити велом заборава оне који су нештедећи своје животе ишли храбро напред знајући шта бране и од кога бране! Јер Србија је вечна, док су јој деца верна!