БОРБА НА НЕШКОВОМ ВИСУ 8. АПРИЛА 1941. ГОДИНЕ

На одбрани границе Краљевине Југославије према Бугарској распоређене су јединице 5. Армије Југославенске краљевске војске (Топличка дивизија – 12. Крушевачки пук и 3. пешадијски пук из Пирота) која је успешно одбила први покушај пробоја границе 7. априла 1941. године у атару села Врапча.

Нови напад Немачке армије (1. оклопна група) уследио је наредног дана 8. априла 1941. године у 05.30 часова. Развио се жесток окршај у коме је Топличка дивизија пружила жесток отпор наносећи Немцима осетне губитке. Отпор Југославенске краљевске војске је сломљен након десеточасовне битке жестоком офанзивом Немаца уз подршку артиљерије и авијације. Јединице Југославенске краљевске војске су потиснуте са границе и Пирот је окупиран.

У знак сећања на погинуле војнике, СУБНОР града Пирота обележава овај датум.

Обележавање је реализовано полагањем цвећа на спомен костурницу код с.Чиниглавци. Цвеће су положиле делегације: СУБНОР-а града Пирота, Градске управе Пирот, Градске организације СПС Пирот и Месне заједнице с. Чиниглавци.

По полагању цвећа минутом ћутања одата је почаст погинулим и настрадалим након чега је пригодан говор одржао председник СУБНОР-а града Пирота, Пецо Тодоровски. На крају се у име Градске управе Пирот и градске организације СПС Пирот присутнима обратио помоћник градоначелника и председник ГО СПС Пирот, Видојко Панајотовић.

На позив Месног удружења и Месне заједнице Чиниглавци делегација СУБНОР-а града Пирота је обишла село Чиниглавци где је положила цвеће на споменик настрадалим мештанима села у ослободилачким ратовима од 1912. до 1945. године и мештанину Тричковић Вукадину који је са 16 година ступио у партизанске јединице и погинуо у борби са фашистичким окупаторима.

Боравак у овом делу општине Пирот искоришћен је да се положи цвеће и на спомен плочу у Великом Селу где је сахрањено још 12 војника 12.пешадијског пука из Крушевца који су погинули бранећи отаџбину од фашистичких напада 8. априла 1941. године

Овим обележавањем СУБНОР града Пирота жели истаћи важност неговања слободарских традиција и тековина антифашистичке борбе.