СЕВОЈНО НЕ ЗАБОРАВЉА АЛЕКСУ

У организацији СУБНОР-а Севојно, Градске организације СУБНОР-а Ужице, Градске општине Севојно и Основне школе „Алекса Дејовић“ обележен је Дан школе и 80. годишњица погибије Народног хероја Алексе Дејовића.

Испред бисте Народног хероја Алексе Дејовића, по коме школа 61 годину носи име, венце су положиле делегације, Града Ужица, Градске општине Севојно, Делегација Воске Србије, Делегација Основне школе, Породица Алексе Дејовића, СУБНОР-а Севојно, СУБНОР-а Ужице, СУБНОР-а Пожега, Удружење ветерана Ужице, Удружење ветерана Чајетина, Удружење војних пензионера, Удружење потомака „Мајор Коста Тодоровић“, Градски одбор СПС-а Ужице, СПС-а Севојно.

Алекса Дејовић рођен је 13. септембра 1920. године у Севојну. Основну школу завршио је у родном месту, а браварски занат у Фабрици оружја у Ужицу. У овој фабрици приступио је револуционарном радничком покрету и постао члан СКОЈ-а. Уочи рата 1940. године примљен је у чланство КПЈ.

Након окупације Југославије почео је да ради на организовању омладине и прикупљању оружја у Севојну. Активно је учествовао у формирању Прве ужичке партизанске чете „Радоје Марић“ и био први секретар партијске организације у њој. Учествовао је у тешкој борби и пробијању из обруча, 18. августа 1941. године на Дрежничкој Градини, када су немци и албански жандарми опколили чету. После ослобођења Ужица 24. септембра 1941. године, налазио се с четом на фронту према Ваљеву.

Почетком децембра 1941. године, с деловима чете повукао се у Санџак, где, од бораца Ужичког партизанског одреда, формирана два батаљона. Тада је одређен за заменика политичког комесара Првог батаљона. Пред крај 1941. године је рањен, па је око два месеца провео у болници. Када је формирана Друга пролетерска бригада, 1. марта 1942. године у Чајничу, постао је заменик политичког комесара Четвртог ужичког батаљона. Половином јуна 1942. постао је политички комесар Четвртог батаљона а 27. августа исте године политички комесар Друге пролетерске ударне бригаде.

Био је нераздвојни друг са својим земљаком Миодрагом Лунетом Миловановићем, замеником команданта Друге пролетрске бригаде, који је доста простора у свом дневнику посветио Алекси. Кратко време су били раздвојени када је Луне отишао на курс у Бихаћ, крајем 1941. гопдине. Крајем 1943. године поново у се срели у Ливну и заједнички поднели тешке напоре борби на Неретви.

Када је 1. априла 1943. Друга пролетерска бригада избила на Дрину у Ђуђеву, борци бригаде су отпочели са изградњом понтонског моста. Иако политички комесар бригаде, помагао је борцима при изградњи моста. Тада је изненада пала граната и тешко га ранила у ногу, док је Луне био лакше рањен. Настојања лекара да му помогну била су узалудна, јер је, услед недостатка лекова, наступило тровање и умро је 9. априла 1943. у селу Кутима.

За народног хероја проглашен је, неколико дана после смрти, 30. априла 1943. међу првим борцима НОР-а.

У Билтену Врховног штаба бр 23-27. о проглашењу за народног хероја пише:

На основу решења Врховног штаба даје се назив народног хероја Алекси Дејовићу, политкомесару II пролетерске бригаде. Друг Алекса Дејовић, као бораци политички радник, истакао се својим јунаштвом у многим борбама. Он је био пример осталим борцима и руководиоцима, и као такав погинуо је херојском смрћу у борбама на Дрини, априла месеца о.г.

Након полагања венаца и одавања поште хероју, скупу су се обратилa директорка школе Ирена Дрндаревић, која је говорила о лику и делу Алексе Дејовића.

У име породице Алексе Дејовића и Савеза бораца Ужица и Севојна, обратила се госпођа Гордана Брадоњић, која је прочитала емотивно писмо Алексине деведесетогодишње сестре Радомирке у коме она изражава захвалност Основној школи „Алекса Дејовић“, Савезу бораца Ужица, посебно генералу Љубиши Диковићу, СУБНОР-у Севојна и општини Севојно, који достојанствено чувају успомену на њеног брата.

Скупу се обратила председница општине Севојно, госпођа Мирјана Ђурић, која је поред осталог цитирала део награђеног рада на литерарном конкурсу, ученика 8. разреда Вука Танасковића: „Ово је дан који исчекујемо сваке године. Узбуђени смо јер можемо да одамо почаст хероју који је дао име овој школи. То је био великан наше историје, захваљујући њему имамо неке ствари које данас не бисмо имали“.

У културно уметничком програму учествовали су ученици школе.

На свечаној седници Наставничког већа додељене су награде на ликовном и литерарном конкурсу.

07.04.2023