ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА БОМБАРДОВАЊЕ БЕОГРАДА 1941. ГОДИНЕ

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић положио је данас, поводом Дана сећања на почетак Другог светског рата у Југославији, венац на Споменик пилотима браниоцима Београда на Земунском кеју.

Министар Вучевић, том приликом подсетио је да се пре 82 године догодио кукавички и подли напад на нашу отаџбину од стране фашистичких и нацистичких сила.

Клањамо се сенима оних који су били најхрабрији у тим тешким априлским данима, у Априлском рату и полажемо венце одајући признање и вечну захвалност и данашњих, али и сутрашњих генерација, храбрим прилотима краљевског ратног ваздухопловства који су успели, у неравноправним условима да полете и бране небо тадашње државе, чак да задају ударце и нападе на територију фашистичких и нацистичких држава, што се десило први пут у Другом светском рату“ – истакао је министар Вучевић.

Време које је после тога дошло, нагласио је министар одбране, некако је наметнуло да заборавимо херојство наших пилота, бораца, јунака.

Данас Србија стоји усправно, не стидећи се своје историје, не стидећи се оних који су били најхрабрији међу нама. Одајући пошту најхрабријима, међу њима свакако јесте 11 пилота који су погинули над небом Београда, не заборављамо ни све оне друге који су страдали у Априлском рату и током окупације у Другом светском рату. Нека им је вечна слава, а нека је вечна срамота свима онима који су кукавички напали и окупирали нашу државу, а и онима који су погазили дату реч и нису бранили своју отаџбину – поручио је министар Вучевић.

Венце су положили делегација Војске Србије предвођена командантом Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковником Душком Жарковићем, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Града Београда, испред СУБНОР-а Србије, председник, генерал-мајор Видосав Ковачевић и удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије.

И у Алеји страдалих на Новом гробљу у Београду је полагањем венаца одата пошта страдалима у шестоаприлском бомбардовању, а церемонију је предводио министар за рад, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

Он је после полагања венца и традиционалне симболичне шетње током које је положио и по једну ружу на сваку плочу посвећену жртвама рекао да Други светски рат није ни могао да почне другачије за Србију него мучким бомбардовањем у рано јутро 6. априла 1941. године.

Најстрашнији сукоб двадесетог века, Други светски рат, који је Србији, односно тадашњој Краљевини Југославији, донео и ужасе грађанског рата, није ни могао другачије да почне за нас, но мучким бомбардовањем у рано јутро 6. априла 1941. године. Само такав страшан почетак могао је да нам донесе слутњу да ће нас опет задесити катастрофална страдања и то само нешто више од двадесет и две године након краја од ужаса Великог рата, рата од кога се наше становништво, никада бројчано није опоравило.

У Београду ће тог, шестог априла, а затим и у наредним данима злочиначког бомбардовања, без објаве рата иако је Београд био проглашен за слободан и небрањен град, страдати званично 2.274 људи, иако се процењује да је стварна бројка погинулих, настрадалих и несталих око 4.000 људи. Порушено је 627 зграда, а њих више од 1.600 толико оштећено да у њима није могло више да се живи. Готово 7.000 здања и кућа је делимично оштећено, укључујући и зграду Старог двора, Краљевског двора на Дедињу. У Вазнесењској цркви, која је и сама тешко оштећена у бомбардовању, то шестоаприлско јутро страдали су они који су дошли на јутарњу службу, или они који су чувши да је бомбардовање почело, побегли у склониште у порти Вазнесењске цркве, рекао је министар Селаковић.

Венце су, поред министра Селаковића положили и представници: Града Београда, СУБНОР-а Србије, председник генерал-мајор Видосав Ковачевић, СУБНОР-а Београда, председник Бора Ерцеговац, Цивилних инвалида рата, Посебних јединица полиције, Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца, 6.личке и 35.банијске дивизије и удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије.

Полагањем венаца крај Споменика пилотима браниоцима Београда и у Алеји страдалих на Новом гробљу у Београду обележено је 82 године од како је, бомбардовањем Београда, почео напад нацистичке Немачке на Краљевину Југославију у Другом светском рату.