БОРЦИ БАТИНСКЕ БИТКЕ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ

У Бездану испред Музеја Батинске битке обележена je годишњица 78. годишњице од почетка Батинске битке. Почаст су одале делагација Града Сомбора на челу са  градоначелником Антониом Ратковићем, делегација Амбасаде Руске Федерације коју су чинили први секретар Амбасаде Игор Киселев и помоћник изасланика одбране потпуковник Денис Кученев,  делегација СУБНОР-а коју су чинили Петар Грабеж, СУБНОР-а АП Војводине на челу са председником Јовом Барошевчићем, делегација Првог центра за обуку Војске Србије као и представници СУБНОР-а из земље и  региона и удружења грађана.

Током свечаног програма присутне су поздравили предсeдник Градског СУБНОР-а Сомбор Петар Грабеж, први секретар Амбасаде Руске федерације у Србији Игор Киселев, као и градоначелник Сомбора Антонио Ратковић који је истакао да се ни један живот који је изгубљен у овој бици не сме заборавити.

„78 година после, ми славимо истину и победу извојевану у Батинској бици, а то је истина о слободи која није дата, већ која је освајана педаљ по педаљ,  не само у Батинској, већ и у другим славним биткама током Другог светског рата које су трајале пуне четири године. То је истина о бојиштима, о логорима и злочинима над народом који је умео да воли и цени своју слободу и брани своју отаџбину. То је истина о борби и жртвама наших предака који су знали оно што и ми данас знамо, а то је да једино у слободи и миру један град, један народ и држава могу да се граде, развијају и напредују. Та истина је за наше претке имала високу, за неке и највишу цену која је плаћена крвљу, и управо због тога, та истина је нама који смо данас ту, али и нашим потомцима који ће доћи после нас, завет да је морамо чувати од заборава као најдрагоцeније породично благо и бити поносни на њу!“ поручио је градоначелник Ратковић.

Батинска битка била је једна од првих победоносних фронтовских битака коју су у завршници Другог светског рата, заједно, водиле наша и совјетска војска. Успешан завршетак те битке значио је отварање путева за даље напредовање према Будимпешти и Бечу све до коначне, велике победе 9. маја.  За нешто више од две недеље, колико је Батинска битка трајала, у небески строј бесмртника уписано је 2.175 имена – 788 југословенских и 1.387 совјетских бораца.

Поводом обележавања 78. годишњице Батинске битке у Спомен музеју Батинске битке званично је отворена изложба „12. Војвођанска ударна бригада“, а у оквиру свечаног програма наступио је Мешовити хор Сомборског певачког друштва.

11.11.2022.