ПОВОДОМ ДАНА ПРИМИРЈА ДЕЛЕГАЦИЈА СРБИЈЕ У МАКЕДОНИЈИ

Поводом 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату државна делегација Републике Србије присуствовала је обележавању државних комеморативних свечаности у славу и част свих који су положили своје животе за слободу Србије на територији Републике Северне Македоније.

Државну церемонију, поводом обележавања 104. годишњице Дана примирја у Првом светском рату, на Српском војничком гробљу у Битољу у Републици Северној Македонији предводила је Помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић, у име Владе Републике Србијe, заједно са Њ.Е. амбасадорком Републике Србије Невеном Јовановић и изаслаником Министарства одбране Републике Србије потпуковником Вујицом Вукобратовим. Церемонији су присуствовали и венце положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, посланице и посланици Собрања Републике Северне Македоније, представници Владе и Министарства одбране Републике Северне Македоније, градоначелник Битоља Тони Коњановски, градоначелник општине Новаци, представници дипломатског и војног кора у Републици Северној Македонији, представници удружења, организација и партија Срба у Републици Северној Македонији и делегација СУБНОР-а Србије-Месне заједнице Лаћарак. Након тога су интониране химне Републике Северене Македоније и Републике Србије. Том приликом, помоћница Барошевић истакла је да на овом месту почивају најбољи међу нама, као вечни симбол пожртвованости, храбрости, родољубља, лучоноше слободе и непокорности пред јачима и моћнијима.„Нису поклекли ни пред силом, ни пред претњом, ни пред смрћу, јер је њихова љубав према роду и отаџбини победила људску немоћ и винула их у вечни незаборав. На овом месту, треба да одамо почаст сагнуте главе херојима надљудске воље, части и достојанства“, нагласила је Барошевић. Према речима помоћнице, данас је на свима нама велика одговорност да сачувамо мир и обезбедимо спокојно одрастање будућим генерацијама. „Република Србија, на челу са нашим председником и врховним командантом наше војске Александром Вучићем, чини све што је у њеној моћи, да превазиђе историјска неразумевања и нетолеранцију, која још увек постоји међу народима на Балкану и у ширем региону југоистока Европе“, нагласила је Барошевић. Она је истакла да Србија настоји и да својим мирољубивим деловањем, као што је процес „ОТВОРЕНИ БАЛКАН“, створи услове за несметан развој земље и сигурну будућност наше деце, али и да пружи и руку подршке, привредне и сваке друге сарадње балканским земљама и народима. Помоћница Барошевић захвалила је Републици Северној Македонији и граду Битољу, на подршци у достојанственом обележавању сећања на наше славне претке, које нису штедели своје животе, како би своме народу, али и другим народима, донели дуго очекивану слободу.„Чувајмо успомену на слободарске традиције наших народа, како би и ми били њихови достојни наследници“, закључила је Барошевић.

Истог дана положени су венци и одата почаст на српским војничким гробљима у селима Бач, Живојно, Добровени и Скочивир у подножју планине Кајмакчалан. На ових шест српских војничких гробаља венце су положили: Помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић, у име Владе Републике Србијe, заједно са Њ.Е. амбасадорком Републике Србије Невеном Јовановић и изаслаником Министарства одбране Републике Србије потпуковником Вујицом Вукобратовим; представници Министарства одбране и Војске Србије и представници СУБНОР-а Србије- Месне заједнице Лаћарак.

При повратку у домовину 12. новембра државна делегација је обишла и Спомен-костурницу Каласларе код Велеса. После парастоса венце у Спомен костурницу су положиле делегације:Државни секретар у Министрству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, у име Владе Републике Србијe, заједно са Њ.Е. амбасадорком Републике Србије Невеном Јовановић, представници Министарства одбране и Војске Србије и представници СУБНОР-а Србије – Месне заједнице Лаћарак.

У државној делегацији која је путовала у Републику Северну Македонију поводом обележавања 11. новембра Дана Примирја у Првом светском рату су били представници: Министрства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Министарства одбране, Војске Србије; питомци Војне академије из Београда; Студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Земуна; представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у којој је била и делегација СУБНОР-а Србије Месне заједнице Лаћарак коју су чинили Перо Ђурић и Дејан Уметић.