ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

У Србији и свету се обележава Дан примирја, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Централну државну церемонију полагања венаца на спомен-костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу у Београду предводио министар Никола Селаковић који је поручио да се победом у Великом рату српски народ сврстао у велике народе.

Том приликом, министар Селаковић истакао је да су се Србија и српски народ за победу у Великом рату, крваво борили, уз помоћ својих савезника и да без те победе наша земља данас не би постојала у границама у којима данас постоји. Како је навео, без обзира на број становника и величину територије, том победом, српски народ се сврстао у велике народе на светској позорници.

Поносно стојимо на месту које је симбол страдања свих српских хероја велике и славне историје, наше државе, војске и нашег народа. Стајаћемо ту и даље опредељени да побеђујемо“, истакао је Селаковић.

Према речима министра, Србија настоји да кроз изградњу културе сећања пренесе тај победнички дух и на нове генерације, да знају, да памте, да не забораве колико је скупом и високом ценом, животима наших предака, плаћена слобода, да бисмо ми данас живели у усправној, слободној и политички независној Србији.

Чињеница да и данас постојимо, да се развијамо, да напредујемо, да јачамо економију, просвету, војску, свој дух, сведочи о томе да непријатељ није успео. Данас стојимо са пријатељима из дипломатског кора из разних земаља, који су пре 104 године били на различитим странама, а данас смо сви на истој“, навео је министар и нагласио да је управо та тежња ка истом, не само слободи за коју смо се борили, него развоју, просперитету, миру и добробити за читаво човечанство, величина победника, а некада и пораженог.

Сећајући се ових прошлих времена, молећи се Богу да се такве страхоте и крвопролића никада више не понове, трудимо се да будуће генерације усмеримо, водећи се управо тим победничким духом, да победе на другим пољима“, истакао је министар Селаковић.

Венце на Спомен – костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату положили су и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Београда, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, борачких удружења и дипломатског кора.

Полагањем венаца Дан примирја обележен је и на гробљу Комонвелта. Амбасада Велике Британије у Србији обележила је Дан примирја у Првом светском рату, а церемонију је предводила британска амбасадорка Шон Меклауд.

Полагањем венаца на Спомен-костурницу руским војницима страдалим у Првом светском рату, амбасада Руске Федерације у Београду обележила је Дан примирја.

Венце су током церемоније положили руски амбасадор Александар Боцан-Харченко, представници Министарства одбране Србије, Града Београда, амбасаде Белорусије, борачких удружења.

Поводом Дана примирја у Првом светском рату положени су венци и одата почаст страдалим Французима на Француском гробљу у Београду, а венце су, између осталих, положили и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар и министар спољних послова Ивица Дачић.

11.11.2022