ОБЕЛЕЖЕНА 78. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ПРЕШЕВА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Општински одбор СУБНОР-а Прешева је ове године, уз велику подршку Окружног одбора и Градског одбора СУБНОР-а Врање, организовао обележавање 78. годишњице ослобођења Прешева од фашизма у Другом светском рату.

Крај споменика и спомен-костурнице у центру Прешева достојанствена свечаност отпочела је уз државне заставе и звуке Химне Републике Србије.

Скупу се обратио председник скупштине СУБНОР-а Србије и председник Окружног Одбора СУБНОР Пчињског управног округа професор Мирољуб Стојчић, који је у име председника СУБНОР-а Србије генерала Видосава Ковачевића поздравио скуп и честитао празник.

После уводне речи професора Мирољуба Стојчића, венце и цвеће на споменик палим борцима положиле су делегације, Војске Србије, Полиције Прешево, БИА, Општинског одбора СУБНОР-а Прешево, Окружног и Градског одбора СУБНОР-а Врање. У име града Врања венац је положио председник Скупштине Града Врање др. Дејан Тричковић.

О историјском датуму и значају догађаја, говорио је председник Општинског одбора СУБНОР-а Прешева Бранислав Трајковић.

Поред непобитних чињеница да је у борби за слободу и против фашиста у НОБ 1941-1945. године учествовало 1.080 бораца из прешевског краја, истакао је да је 329 дало живот. Њих 206 погинуло је као борци, а 123 родољуба је стрељано. Убијено је и 41 дете, а ратних сирочади је осталочак 318. Окупатор у Другом светском рату настојао да изазове сукобе Срба и Албанаца, али да су они водили заједничку борбу против фашиста и балиста који су били њихови сарадници.

Поред спомен бисте Абдуле Крашнице и Душана Илића. полагањем букета цвећа, одата је почаст првоборцима овог краја.

15.11.2022.