БОРЦИ ГРАДА ВРАЊА И ОПШТИНЕ БРОД НА ИСТОМ ЗАДАТКУ

Поводом обележавања 31. годишњице ослобођења МЗ Унка, Општине Брод – Републике Српске у препуној Скупштинској сали 17. августа представљена је књига „Крвава граница“ аутора Драгутина Димчевског, потпуковника у пензији. Књига је аутентично сведочење о крвавим борбама на Кошарама. Књига представља спомен-обележје о времену проведеном на граници ка Албанији у време најжешћих напада током НАТО агресије на СРЈ 1999. године. Организатори промоције били су СУБНОР Града Врања Републике Србије и Организација бораца Општине Брод Републике Српске, у сарадњи са Народном библиотеком „Бранко Радичевић“ Брод. О књизи су говорили бригадни генерал у пензији Зоран Лубура, испред издавача СУБНОР-а града Врања и аутор Драгутин Димчевски, потпуковник у пензији.

Поводом Дана ослобођења Општине Брод, председник Председништва Борачке организације Брод Зоран Видић и председник Градског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова града Врање и члан председништва СУБНОР-а Србије бригадни генерал у пензији Зоран Лубура, потписали су у Броду Меморандум о сарадњи и разумевању, који је плод дугогодишње сарадње две братске борачке организације из Србије и Републике Српске.

Генерал Лубура је истакао да сарадња датира из бурног времена, чије су последице осетили сви борци из Брода и Врања.

-Све оно што смо урадили и што ћемо радити убудуће односи се на очување сећања на погинуле борце као знак захвалности што су дали животе за слободу, као и онима који су дали свој допринос током борбених дејстава, а данас у слободи граде своје породице и општи напредак, изјавио је Лубура.

Он је изразио уверење да више никада неће доћи време да се слобода брани као деведестих година прошлог века.

Председник Председништва Борачке организације Брод Зоран Видић подсетио је да су општина Брод и Град Врање пре пар година потписали повељу о братимљењу, те да ово представља само наставак братске сарадње Српског народа са обе стране Дрине.

-На жалост рат нас је спојио, међутим, потписивање меморандума и спремност на будућу сарадњу је знак да никада нећемо заборавити оне који су дали своје животе за одбрану и стварање Републике Српске, изјавио је Видић.

Потписивање Меморандума уприличено је у свечаној сали општине Брод, а тој су свечаности присуствовали начелник општине Брод господин Зоран Видић са сарадницима, делегације СУБНОР-а из Врања и Сурдулице и јунак са Кошара Драгутин Димчевски.

Поводом дана ослобођења, 18. августа у Месној заједницу Унка, код спомен-обележја служен је помен-парастос свим погинулим борцима који су погинули приликом ослобађања Брода, као и за погинуле припаднике ЈНА – Врањског батаљона у априлу и мају 1992. године на простору ове општине.

Председник Председништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да се у Унци, у присуству породица погинулих, сабораца и браће из Србије и Српске који су учествовали у ослобађању Брода, обележава 31. година слободе и одаје почаст погинулима.

У име Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова Србије и града Врање присутнима се обратио бригадни генерал Зоран Лубура.

-Окупили смо се да се сетимо, поменемо и не заборавимо све оне који су дали животе за слободу, одамо пошту и помолимо се за вечни мир. Они су дали све што су имали, своје животе, највише што се може дати. Овде смо да се захвалимо и преживелим борцима, да се помолимо за њихово здравље, и помолимо за мир у време када се доста звецка оружјем, рекао је Лубура.

Председник Савета месне заједнице Душко Мичић је изразио захвалност свима који су дали допринос у ослобађању Брода.

-Оваква места широм Републике Српске никада не смеју бити заборављена.

Венце и цвеће испред спомен-обележја положиле су породице погинулих бораца и цивилних жртава рата, начелник и председник Скупштине општине Брод Зоран Видић и Александар Крушкоњић, делегација СУБНОР-а Србије, делегације СУБНОР-а Врања и Сурдулице, Борачких организација Брод, Србац и Шамац, припадници Првог батаљона Војне полиције 1. Крајишког корпуса, преживели војници ЈНА, представници Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штава ВРС, Крњинске и Друге оклопне бригаде, представници Организације за тражење заробљених бораца и несталих цивила, мјесне организације бораца и Савета мјесне заједнице Унка, као и други поштоваоци тековина Одбрамбено-отаџбинског рата.

ГО СУБНОР-а ВРАЊЕ

17. август 2023