ОБЕЛЕЖЕНА 82. ГОДИШЊИЦА ОД ЗЛОЧИНА НА ТЕРАЗИЈАМА

Државна церемонија одавања почасти и полагања венаца, одржана је у четвртак 17. августа 2023. године на београдском тргу Теразије, код Споменика обешеним родољубима, којом је обележена 82. годишњица од злочина учињеног над цивилима од стране окупационих снага. Цермонију обележавања су у име Одборa за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, предводили државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић и в.д. помоћника министра Милош Ковачевић.

Поред државног секретара и помоћника министра, Антића и Ковачевића, венце су положили и одали почаст представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, Потомака жртава, Удружење бораца, потомака и поштовалаца НОР-а Шеста личка пролетерска ударна дивизија „Никола Тесла“, СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак, СУБНОР-а Града Београда као и удружења и негују традиције ослободилачких ратова Србије.

Након церемоније полагања венаца и одавања поште, интонирана је Химна Републике Србије. Присутнима се обратио потомак партизана из Космајског партизанског одреда и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

Вешање устаника на Теразијама је био догађај са почетка устанка против немачке окупације Југославије када су немачке окупационе власти обесиле тела стрељаних устаника о стубове уличне расвете на Теразијама. Убијени су ученик и скојевац Милорад Покрајац, кројач Јован Јанковић, обућар Светислав Милин, земљорадници и партизани Велимир Јовановић и Ратко Јевић. Њихова тела су остављена да данима висе на стубовима јавне расвете на Теразијама, а циљ немачког окупатора је био да заплаши и одврати Србе од борбе и подизања устанка. После Другог светског рата оригинална вешала-бандере, на којим су били обешени устаници, биле су сачуване и пренете на Ново гробље приликом формирања Алеје стрељаних родољуба 1941-1944. где је било уређено посебно обележје. Украдени су приликом реконструкције комплекса 2003. године.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак