БОРЦИ – ХЕРОЈИ НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ

На предлог Општинске организације СУБНОР-а Неготин Скупштина општине Неготин је донела Oдлуку о давању назива новим улицама на територији општине Неготин, којом се утврђују називи новим улицама, које до сада нису имале назив на територији општине Неготин. Одлука је објављена у локалном Службеном листу Број 015-1/2018-1/0813.022018.године.

Своје улице у слободарском Неготину подно Букова и Бадњева овом приликом добило је преко 50 занаменитих Крајинаца и Крајинки (лекара, апотекара, инжењера, научника) и оних који су овде дошли да лече и збрињавају народ овог краја у најтежим временима Првог светског рата из Белгије, Велике Британије, Данске, Русије и других делова света.

Имена војника и генерала, оних из времена пре великог рата али и погинулих у ратовима од 91. до НАТО агресије добило је педесетак улица. Захвални неготинци и Крајинци у новоизграђеном делу града доделили су улице: Генералу и дипломати Јеврему С. Велимировићу, родом из  села Сикола подно Дели Јована који је преминуо децембра 1913. године у Београду и генерал потпуковнику Љубиши Стојимировићу, рођеном 1950. године у Јасеници код Неготина. Умро је 31. марта 2014. године у Београду.

Овом одлуком је дефинисано да до сад неименоване улице понесу имена младих ратника погинулих у ратним дејствима против НАТО агресије и ратовима 1991. до 1995.г. и то: Бранка Ј. Петрикића, погинулог у НАТО агресији, Ненада Д. Барбуловића, Оливера Ч. Тарицића, Драгана Д. Даничића, Србе Т. Милосављевића, Драгана В. Петковића, Ђорђа С. Николића погинулог у Вуковару 1991.г. Драгише В. Никића, Драгослава С. Милосављевића, Горана А. Радовановића, Радета М. Јовановића, Драгана Гребића, Маринка Кнезовића, Марка Л. Брадаре, Лазара П. Симића.

Поштујући традиције славне прошлости на предлог СУБНОР-а Неготин Комисија за доделу имена једној од улица доделила је имена: 13.пук Хајдук Вељко трећег позива, Балканска, затим улице брачног пара белгијских лекара који су лечили Крајинце од тифуса 1914. и 1915. године: Фернанда Мазеја и улицу његове супруге Селме Елијасберг, Флоре Сандс, болничарке, британског официра у служби српске краљевске војске.

Овом приликом је исправљена неправда и према великом српском војводи из Првог српског устанка Миленку Стојковићу тиме што је једној улици у Хајдук Вељковом граду додељено његово име. 

Улицу са својим именом у Мокрањчевом родном граду – Неготину овом приликом, у очи стоте годишњице победе у Великом рату добила је и супруга Стевана Мокрањца славног композитора и родоначелника српске световне и духовне хорске музике Марија Стојановић Мокрањац. Велика част је за неготинце што једна њихова улица сада носи име велике српске научнице Милеве Марић Ајнштајн.

Уз пуно пијетета неготинци ће се поносити именима својих улица као што су: Улица Милунке Савић, улица др Светислава Челикића специјалисте кардиоваскуларне хирургије, улица др Милована Миловановића, улица др Арчибалда Рајса који је више пута боравио у Неготину, Улица Бранка Лазаревића, неготинца књижевника и дипломате, улица Драгише Стојадиновића ратника с пушком и камером, улица Даворина Јенка, Саре Карпанџић, Кола Српских сестара, Божидара Јануцића, виртоуза на виолини.

Захвални Неготинци су Николи Тесли и Михајлу Пупину, блиским сарадницима српском пиониру електрификације Ђорђу Станојевић додели улице. Као и улице херојинама Анастасији Наки Спасић, великом добротвору, покретачу и инпсиратору значајних иницијатива за пружање помоћи Србији у првој половини 20 века. Рођена 1864.г. у Оршави а преминула је 1953. године у Београду. Свој однос према хуманитарном раду, поштовање професије лекара и љубав према човеку довео је 1914. године из Лондона у Крагујевац докторку Елизабету Рос. Ту је здушно помагала у лечењу војске и народа од тифуса. Преминула је у 27 години 14. фебруара 1915. године. Због тога су захвални Крајинци и овим херојинама поделили по једну улицу.