ПОЧАСТ ОСЛОБОДИОЦИМА ПРЕШЕВА 2020

И ове године Општински одбор СУБНОР-а Прешева је, уз подршку Окружног одбора СУБНОР-а Врање, организовао обележавање 76. годишњице ослобођења Прешева у Другом светском рату, овог пута у специфичним условима пандемије Ковида 19.

Крај споменика и спомен-костурнице у центру Прешева, делегација СУБНОР-а Прешева положила је венац, као и букете цвећа испред спомен-бисти најистакнутијим борцима овог краја Абдули Крашници и Душану Илићу.

О овом веома важном историјском датуму и значају овог дана, веома кратко, говорио је Драгољуб Филиповић, члан Главног одбора СУБНОР-а Србије. Истакавши „Да је у борби за слободу и против фашиста у НОБ 1941-1945. године учествовало 1.080 бораца из прешевског краја, да је 329 дало своје животе за слободу и лепше сутра. Њих 206 погинули су као борци, а 123 родoљуба је стрељано, од тог броја убијено је и 41 невино дете, а деце ратних сирочади било је чак 318. Бугарски окупатор настојао да изазове сукобе између Срба и Албанаца, али да су они водили заједничку борбу против фашиста и балиста који су били њихови сарадници“. Филиповић је на крају истакао да је због ових чињеница потребно чувати трајну успомену на жртве не само због прошлости, већ и због будућих генерација.