САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 848418Укупно посета:
  • 2630819Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

СРБИЈА СЕ ДИЧИ СВОЈИМ РАТНИЦИМА

Србија се поноси својим ратницима, увек је могла да се ослони на њих, као што и ветерани могу у свакој прилици да рачунају на своју државу.

Ово је, најкраће речено, суштина масовно посећеног скупа представника борачких организација Србије, одржаног у београдском Сава Центру поводом општег настојања да наша отаџбина буде стабилна, просперитетна, независна и изузета од било каквих конфликата који  угрожавају даљи развој и будућност садашње и нових генерација.

На скупу су најављени и до краја године нови прописи о борачкој и инвалидској заштити, што може да значи – како то СУБНОР Србије већ дуже и упорно предлаже – да та важна и специфична популација нашег друштва буде изузета из такозваног невладиног сектора и постојећег принудног уписивања у регистар као удружења грађана, већ  прихваћена попут праксе у европским државама да су ветерани од посебног друштвеног интереса.

Говорећи на скупу, потпредседник Владе Републике Србије Небојша Стефановић је, поред осталог, истакао:

”Чини ми се да је претходних година била срамота власти да се појаве на окупљањима бораца, а мене је срамота њихове срамоте и таквог понашања.

Морамо да покажемо искрено поштовање према борцима, учвршћујемо њихове датуме у распореде важних државних церемонија, према економским могућностима помажемо, чувамо споменике и никада не заборављамо људе који су дали живот на олтар отаџбине”.

Потпредседник Владе Стефановић и ресорни министар Вулин, касније у изјави новинарима, потврдили су помоћ државе и деци бораца страдалих у задњим ратовима иницираним са стране и низу других мера у знак поштовања према организацијима и значају за сваку средину. Помињућу збивања деведесетих, Вулин је нагласио:
”Србија није изазвала и није тражила почетак грађанских ратова на простору бивше Југославије, није изазивала нити скривила НАТО агресију. Србија је увек у својој историји водила само ослободилачке ратове и борила се кад је била нападнута”.

На скупу су говорили и представници Сабора, затим организације из Ваљева, деца чији су родитељи дали живот у отпору агресору.

У београдском Сава Центру говорио је и председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић и, поред осталог, нагласио:

”Традиционална патриотска антифашистичка организација са преко 130.000 чланова, СУБНОР Србије, верно брани славну прошлост кад је препознат и у свету увек исти историјски пут храброг балканског народа и непорецивост да слободу и независност не замењује подаништвом и одлучно се, у свакој прилици, бори за част и достојанство.

Поносни смо кад Србији сада видимо отворена врата, а и ми, као један од сегмената овог друштва, исто осећамо на светском плану.

Ту скоро, у Прагу, на конгресу Међународне асоцијације антифашиста и покрета отпора, са седиштем у Берлину, а који дан раније на грандиозном окупљању у Москви ветерана из земаља победничке анихитлеровске коалиције у Другом светском рату, слушали смо похвале Србији за доследност, успешну обнову, борбу за мир и сарадњу. Искусне, никако само седе, главе говориле су о нама као добром примеру, сада, у времену кад се фашизам побеђен војно 1945. у разним видовима и сличним намерама поново надвио над човечaнством.

Поносно смо равноправно дебатовали, уважени и са задовољством слушали похвале од Скандинаваца, преко Немаца и Француза и Енглеза, до Средњеевропљана, Италијана, Шпанаца и са југа Балкана, до бивших совјетских република и, наравно, Руске Федерације.

Заслуга је то ове садашње Србије и нико тај, како се помодарски каже, тренд, не може да заустави. Ни скромни искрени допринос СУБНОР-а, који је од своје државе, на крају прошле године, добио тек уведену Златну повељу ”Српски ратник” за допринос Републици Србије у међународним форумима и манифестацијама.

Нема места у Србији без СУБНОР-а. У СУБНОР-у је све више потомака, поштовалаца традиције и старања о будућности преко садашњости, ми смо организација поузданих родољуба, антифашиста, са низом колективних чланова, међу којима су, да само поменем, горани и акцијаши чији су родитељи жуљевитим рукама градили и све ово око нас, уводили струју, постављали железничке трачнице, трасирали аутопутеве, подизали фабрике што су донедавни свима познати ловци на фотеље проћердали као сопствени дар.

Наш добри храбри народ види и сада шта и ко, због чега и у каквом интересу, ваља иза брда. Разликује наш народ вредноћу и резултате које и сав нормалан и добронамеран свет признаје пред најездом губитничких фолираната и шарлатана чија је понуда обилата у претњама, одмаздама, већ виђеним завадама наученим на страницама извозника шарених револуција и наметањем гарнитура које ће свирати по туђим нотама интереса и геостратешким плановима белосветских јастребова чија су крила поткресанија него икад раније.

Србија, наша једина и јединствена, безбедна и поред претњи, увек на путу истине, опорављена од разарања и пљачкаша разних боја, неће попустити пред капитулантима изђикалим ни од куда али и са задатком да нас врате тамо где никад нисмо ни хтели да будемо” – рекао је председник СУБНОР-а Србије.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.