САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816404Укупно посета:
  • 2553710Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ДУГ ПУТ СЛАВЕ

Традиционалним народним збором на Боровом Брду, скровитом пропланку планине Таре, обележена је 75. годишњица оснивања Прве рачанске партизанске чете. Био је то сусрет потомака некадашњих партизанских ратника, учесника Народноослободилачког рата, грађана Бајине Баште и околине и поштовалаца слободарских традиција.

Свечаност је почела интонирањем Интернационале и државне химне, а потом су на спомен обележје цвеће и венце положиле делегације општине Бајина Башта, Општинског одбора СПС-а из Бајине Баште, делегације УБНОР-а Бајине Баште, Косјерића, Ариља, Пријепоља, Аранђеловца, Чајетине, Пожеге, Лаћарка, Ужица и Севојна, а из Сарајева делегација антифашиста из општине Хаџићи. Венце су положиле и делегације Републичког и регионалног одбора СУБНОР-а, као и делегација Удружења потомака ратника 1912-1918. „Мајор Коста Тодоровић“ из Ужица, иначе редовних учесника овог народног збора.

Неколико стотина присутних на овом народном збору поздравио је председник Општинског одбора УБНОР-а Бајина Башта Миодраг Тришић, а у име локалне самоуправе заменик председникка Скупштине општине Никола Илијашевић.

О оснивању чете и њеном ратном путу говорио је члан УБНОР-а Зоран Дакић: ”У партизанском строју су се 3. августа 1941. нашли младићи из Рачанског краја, студенти, радници, сељаци, учитељи, занатлије. Они су тада са Боровог брда закорачили у ратну голготу и на дугом путу су у надчовечанској борби падали и устајали и животима плаћали слободу за будуће генерације”.

Први кoмaндир чeтe биo je Душaн Jeркoвић, кaсниje прoглaшeн зa Нaрoднoг хeрoja. Вeћ 12. сeптeмбрa рaчaнски пaртизaни су oслoбoдили Бajину Бaшту.

На скупу је, у име Окружног и Републичкког одбора СУБНОР-а, говорио Војин Мрђа, који је, између осталог, подсетио да су у НОР-у посебан пример хрбрости и дисциплине давали чланови Комунистичке партије и СКОЈ-а.“.

На окупљању народа приређен је и пригодан уметнички програм у кoме су учествовали мушка певачка група из Својдруга, женска певачка група из Косјерића, мушка и женска певачка група из Заглавка, фолклорни ансамбл КУД „Миленко Топаловић“ и вокално-инструментални састав „Дрински морнари“ из Бајине Баште.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Ведро
06:2418:38 CEST
ПетСубНед
min 4°C
20/7°C
26/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.