САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 849527Укупно посета:
  • 2632304Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НЕИЗБРИСИВИ ПЕЧАТ ИСТОРИЈЕ

На легендарним „Стеванским ливадама“, у подножју Дели Јована, у оргaнизацији СУБНОР-а Неготин, одржан је традиционални сабор бораца, грађана и омладине посвећен 75 годишњици подизања устанка фашистичког окупатора и његових сарадника.

 Свечаности су почеле отварањем ретроспективне изложбе слика ученика овдашњих средњих и основних школа, за коју је приређивач професор Драгана Катић Гавриљук од готово две стотине радова одабрала 60, настављене обележавањем Дана борца и откривањем обновљеног спомен обележја борцима оба светска рата у селу Слатина укључујући и сабор на Стеванским ливадама, подржали су Скупштина општине Неготин, Јавно комунално предузеће „Бадњево“, Јавно предузеће за грађевинско земљиште, Дом културе „Стеван Мокрањац“ Здравствени центар, Станица полиције Неготин и Територијална ватрогасна јединица.

На челу организационог одбора „јулских свечаности“ по овлашћењу председника општине био је Горан Богић, заменик председника Скупштине општине Неготин и на Сабору говорио о историјском значају славних устаничких дана из лета 1941.године и о њиховом одређивању наше садашњости и будућности и нагласио:

”На нашим просторима настојимо да сачувао тековине славних јунака, да заштитимо споменике и спомен обележја, а не да их рушимо.Посебно то чинимо и због тога што желимо да фалсификаторима историје јасно кажемо да је наш народ направио јасну разлику између антифашиста и колаборациониста. Те разликe су видљиве и данас када потомци колаборациониста под плaштом антикомунизма настоје да фалсификовањем историје узму то што им не припада. Епопеје, наше локалне, тако и оне са Кадињаче, Неретве, Сутјеске, Дрвара и Сремског фронта јасно су одредиле место српског народа у редовима антифашистичке коалиције”.

Седмојулски сабор отворен је традиционалним полагањем венаца и цвећа на спомен обележје погинулим борцима и члановима штаба Крајинског партизанског одреда. Венце и цвеће положиле су делегације Општине Неготин, СУБНОР-а из Неготина и Бора, РВС-а, Цивилних инвалида рата и Ратних војних инвалида. Пригодним излагањем обратио се Драгољуб Филиповић, председник Општинског одбора СУБНОР-а.

Уметнички програм извели су чланови културно-уметничког друштва инвалида рада из Бора, ученици основне школе „Вера Радосављевић“ подручно одељење Суиколе, наратор Славољуб Станковић из Карбулова и фрулаш Спасоје Булбић из Кобишнице.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.