Бујановац

Бујановац

НАРОД ЈЕ ПОМАГАО ПАРТИЗАНЕ

У близини Бујановца, изнад села Врбан, у организацији Општинског одбора СУБНОР-а Бујановац одата је пошта погинулим борцима Врањског партизанског одреда „Сима Погачаревић“, који су пре 77 година у неравноправној борби са Бугарским фашистима дали живот.

Скупу су, поред чланова Општинског одбора СУБНОР-а Бујановца, присуствовали и чланови Окружног одбора СУБНОР-а Пчињског округа и чланови Градског одбора СУБНОР-а Врања. Одавању поште присуствовао је и Мирољуб Стојчић, председник Скупштине СУБНОР-а Србије и председник Окружног одбора СУБНОР-а.

На скупу је о формирању и борбама Врањског партизанског одреда „Сима Погачаревић“ и борби на Врбану говорио председник Општинског одбора СУБНОР-а Бујановац Божидар Недељковић. Он је истакао да је Oдред формиран од бораца из Врања и са југа Србије 18. септембра 1942. године, у шуми Јасеновац на планини Варденик, близу Сурдулице, а за његовог команданта постављен је Народни херој Живојин Николић Брка. Политички комесар је био Душан Девеџић Жика, а заменик команданта Владан Тасић Бошњак. У oдреду је било 36 бораца и одмах је кренуо из Вареденика на Карадак, на обронке Скопске Црне Горе, да би успоставио везу са партизанима из Македоније. У току марша одред се ослањао на партијске и скојевске организације у Врању, Бујановцу и Прешеву. Када су стигли у Врбан, одред је сишао у село настањено албанским становништвом. Командант и комесар су одржали говоре сакупљеним сељанима, након чега су Албанци испољили срдачност и помогли у храни и одећи. Бугарски батаљон, са око 700 војника, изненада је напао одред. Једна група партизан се пробила ка Врању и Црној Трави, а друга група ка Карадаку и повезала се на Косову и Метохији са одредом „Зејнил Ајдини“.

Председник Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуб Стојчић је истакао да губитак бораца одред није лако преболео, али је очувао одважност. Крајем октобра напада рудник Лојане и тиме демантује гласине да је партизански покрет у јужној Србији угушен.

Почели су да пристижу и нови борци и већ у јануару 1943. године одред је бројао 70 партизана који су успешно изводили борбе на Југу Србије у Грделичкој клисури, истакао је Стојчић.