САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 835251Укупно посета:
  • 2604729Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НАРОД ЈЕ ПОМАГАО ПАРТИЗАНЕ

У близини Бујановца, изнад села Врбан, у организацији Општинског одбора СУБНОР-а Бујановац одата је пошта погинулим борцима Врањског партизанског одреда „Сима Погачаревић“, који су пре 77 година у неравноправној борби са Бугарским фашистима дали живот.

Скупу су, поред чланова Општинског одбора СУБНОР-а Бујановца, присуствовали и чланови Окружног одбора СУБНОР-а Пчињског округа и чланови Градског одбора СУБНОР-а Врања. Одавању поште присуствовао је и Мирољуб Стојчић, председник Скупштине СУБНОР-а Србије и председник Окружног одбора СУБНОР-а.

На скупу је о формирању и борбама Врањског партизанског одреда „Сима Погачаревић“ и борби на Врбану говорио председник Општинског одбора СУБНОР-а Бујановац Божидар Недељковић. Он је истакао да је Oдред формиран од бораца из Врања и са југа Србије 18. септембра 1942. године, у шуми Јасеновац на планини Варденик, близу Сурдулице, а за његовог команданта постављен је Народни херој Живојин Николић Брка. Политички комесар је био Душан Девеџић Жика, а заменик команданта Владан Тасић Бошњак. У oдреду је било 36 бораца и одмах је кренуо из Вареденика на Карадак, на обронке Скопске Црне Горе, да би успоставио везу са партизанима из Македоније. У току марша одред се ослањао на партијске и скојевске организације у Врању, Бујановцу и Прешеву. Када су стигли у Врбан, одред је сишао у село настањено албанским становништвом. Командант и комесар су одржали говоре сакупљеним сељанима, након чега су Албанци испољили срдачност и помогли у храни и одећи. Бугарски батаљон, са око 700 војника, изненада је напао одред. Једна група партизан се пробила ка Врању и Црној Трави, а друга група ка Карадаку и повезала се на Косову и Метохији са одредом „Зејнил Ајдини“.

Председник Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуб Стојчић је истакао да губитак бораца одред није лако преболео, али је очувао одважност. Крајем октобра напада рудник Лојане и тиме демантује гласине да је партизански покрет у јужној Србији угушен.

Почели су да пристижу и нови борци и већ у јануару 1943. године одред је бројао 70 партизана који су успешно изводили борбе на Југу Србије у Грделичкој клисури, истакао је Стојчић.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Углавном облачно
07:0615:57 CET
ЧетПетСуб
9/5°C
12/7°C
9/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.