Лапово

Лапово

РАМЕ УЗ РАМЕ ДО СЛОБОДЕ

Поводом 75-годишњице ослобођења Лапова у садејству јединица НОВЈ и Црвене армије 9. октобра 1944. године у организацији СУБНОР-а положени су венци и цвеће на спомен обележја погинулих бораца. Венце су положиле делегације СУБНОР-а Србије, Шумадије, Раче, Јагодине, Параћина, Лапова, локалне самоуправе Лапова као и потомци погинулих слободара.

У име СУБНОР-а Србије свим присутнима обратио се потпредседник Жељко В. Зиројевић који је између осталог рекао: „Честитајући вам 75 година од слободе у име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића, преносећи вам његове поздраве морам да истакнем беспримерни хероизам бораца НОВЈ и Црвене армије који су заједничким снагама натерали немачке фашисте и њихове слуге да положе оружје и ослободе овај део Србије и Шумадије. Слобода никада није имала цену а СУБНОР Србије је верни настављач антифашистичке борбе и патриотизма.“

За изузетан допринос у популарисању патриотских и антифашистичких традиција признање СУБНОР-а Србије уручено је општини Лапово а Медаља борца Зорану Николићу, припаднику ВЈ и учеснику у одбрани отаџбине 1999. године.