Врање

СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈЕ ВЕЛИКОГ РАТА

Веома садржајно и достојанствено обележена је стопрва годишњица ослобођења Врања у Великом рату, пре свега изложбом дела Паје Јовановића у галерији Народног музеја у Врању, где је одржана и промоцијом књиге „Текла чесма и песма“, Врањанца Драгана Стојановића. У Врањској Бањи положено је цвеће и одата почаст палим борцима за отаџбину од 1912-1918. године. Говор је одржао председник Градске општине Врањска Бања Драган Сентић.

На сам дан ослобођења градоначелник Врања је примио делегацију Удружења потомака ратника 1912-1918. године.

На свечаној седница Скупштине Града, председник Скупштине др Дејан Тричковић је рекао да је у вековној историји Врања много датума обележено уз осећање поноса, поштовања и сећање на хероје који су изнедрили слободу људи овога краја.

Ратницима погинулим у Првом светском рату одата је почаст крај спомен костурнице на Шапраначком гробљу. У одавању поште полагањем венаца и цвећа учествовале су делегације Града, Округа Пчињског, Војске, Полиције, БИЕ, Градске општине Врањска Бања, Удружења потомака ратника, СУБНОР-а, Удружења РВС, средњих и основних школа Врања. Скупу се обратио и градоначелник др Слободан Миленковић. У културном делу програма учествовали су хор музичке школе „Стеван Мокрањац“ и рецитатори из Врањских средњих школа.

У сали Дома Војске одржана је Свечана академија. Говор је одржао историчар др Дејан Антић, а повељу „4. октобар“ примио је командат Копнене војске Србије, генерал потпуковник Милосав Симовић.

СУБНОР Врање се, као и увек до сада, врло активно и масовно укључио у све наведене активности.