Кикинда

СЛАВЉЕ СА ОСЛОБОДИОЦИМА

Кикинда, град на северу Баната, ослобођена је 6. октобра 1944. године у Другом светском рату у садејству Црвене армије и 13. Војвођанске бригаде. Одушевљени народ дочекао је ослободиоце и спонтано приредио велико весеље до дубоко у ноћ. Током нацистичке окупације погинуло је у борби, страдало у логорима или на другим стратиштима широм Југославије, 600 житеља Кикинде и околине.

Поводом 75. година ослобођења, у коме је четири ратне године био стациониран део злогласне, фолксдојчерске дивизије Принц Еуген, СУБНОР у Кикинди, уз подршку локалне самоуправе, приредио је, код спомен обележја у центру града, церемонију полагања венаца и свечану академију и тако на достојанствен начин обележио јубилеј.

Свечаности је присуствовао и првоборац овог краја, Марко Вуковић (93), носилац Партизанске споменице 1941.

Скупу се пригодном беседом обратио председник СУБНОР у Кикинди, Миленко Бабић. Професор историје, Лазар Делић освежио је сећање на дан ослобођења и жртве које су пале у борби за слободу.

Ученице виших разреда Основне школе „Ђура Јакшић“, на начин достојан високог драмског домета, представиле су песме „Србија“, Оскара Давича и „Востани Сербије“, Доситеја Обрадовића. Драгољуб Ђорђевић, члан Председништва СУБНОР Србије честитао је кикинђанима Дан слободе и истакао да је Србија вековни светионик слободе, да је српски народ вековима препознавао зло и увек му се супротстављао, без обзира на милионске жртве, без обзира на силу која га је нападала, свестан светиње коју брани, свестан значења слободе.