САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 843693Укупно посета:
  • 2617838Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ФАШИСТИ СУ УСТУКНУЛИ ПРЕД НАШИМ ПРЕЦИМА

Изасланик Председника Републике Србије, министар Зоран Ђорђевић, предводио је традиционалну комеморацију посвећену очувању достојанственог сећања на више десетина хиљада брутално ликвидираних на стратишту у Јајинцима крај Београда, на месту страдања од окупатора и њихових помагача у Другом светском рату.

Државној церемонији присуствовали су прeдставници Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије, дипломатски кор, представници Рома, Јевреја, стрељаних Срба и других нациналности, затим СУБНОР-а Србије, Удружења логораша „Јасеновац“ и других организација.

Изасланик Председника Републике Србије, министар Зоран Ђорђевић, рекао је поред осталог: „Присећамо се жртава нацистичког терора, али и великог дела које су извели наши неустрашиви преци који нису очајавали у тешком времену, када се чинило да нема наде и излаза за наш народ.

Храбро су преузели судбину у своје руке и ослободили свет из канџи нацистичког, монструозног поробљивача.

Потребно је како данас, тако и у времену које је пред нама, колико год нам се чинило тешко, да мобилишемо све напредне, родољубиве и марљиве снаге у нашем народу да бисмо нашој држави осигурали дугорочну стабилност, просперитет за много година, баш као што су наши јунаци и преци успели пре 75 година у неупоредиво тежим условима.

Скоро 80.000 жртава затворених у логорима на Старом сајмишту и на Бањици и убијаних у Јајинцима говори не само о обиму Холокауста које су Немци спровели, већ и о снази отпора коју су српски родољуби по цену живота пружали нацистичкој окупацији“ – рекао је у Јајинцима изасланик Председника Републике.

Скупу се обратио председника Удружења логораша „Јасеновац“, иначе колективног члана СУБНОР-а Србије. Славко Милановић је рекао:

„Поручујемо генерацијама које стасавају да су фашизам и нацизам велико зло које дели сукобљавања људи по раси нацији и вери. То је идеологија која не сме да има будућност и следбенике“.

Поводом дана сећања на невино страдале у Другом светском рату, на споменик у спомен комплексу Јајинци, венац је данас у име Београда положио заменик градоначелника Горан Весић, који је том приликом поручио да ревизије историје неће и не може бити.

Главни град Београд с пијететом обележава Дан сећања на невино страдале жртве у Другом светском рату.

У име СУБНОР-а Србије венац су положили заменик председника Видосав Ковачевић и чланица Председништва Душанка Лукић Хавелка.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.