Буковик: СЕЋАЊЕ НА ПОБЕДУ

Месеца јула 1944. године (тачније 24/25) јединице 14.Српске ударне бригаре, 23.дивизије, извојевале су велику победу над четничким снагама Крајинског и деловима Млавског корпуса као и делу недећеваца који су од стране четника позвани у помоћ али су их партизани из састава 7. бригаде НОВЈ разбили и натери у бекство.

Поводом 78.годишњице од битке на Буковику, крај спомен обележја одржан је час историје и положени венци. Венце су положиле делегације локалне самоуправе Сокобање, Ражња, као и делегације СУБНОР-а Сокобање, Алексинца, Зајечара, Књажевца, Ражња и Бољевца и одале пошту палим борцима.

О значају битке говорио је у име СУБНОР-а Мића Милојевић секретар СУБНОР-а Алексинца истакавши да је победом партизанских снага над четницима и недићевцима задат одлучан ударац четничком покрету у овом делу Србије и даље напредовање партизанских снага.

После скупа одржан је заједнички састанак делегација СУБНОР-а Алексинца, Сокобање и Ражња на коме је одлучено да се у сарадњи са органима локалне самоуправе ових општина приступи обнављању споменика на Буковику.