Књажевац: СА РЕЧИ НА ДЕЛА

Да многе борачке организације интензивно раде на спровођењу активности, обележавању значајних јубилеја поноса прошлости, одржавају спомен обележја као и непрекидној комуникацији са руководством СУБНОР-а Србије ради успешнијег деловања, сведочи и састанак који је потпредседник СУБНОР-а Србије, академик пук. Жељко В. Зиројевић, одржао са представницима СУБНОР-а Књажевца и Бољевца, као и са представником локалне самоуправе у Бољевцу, и председницом скупштине Јеленом Милосављевић, истакнутим чланом борачке организације.

Поздрављајући их у име Председништва СУБНОР-а Србије и председника, генерала Видосава Ковачевића, академик Зиројевић је присутне упознао са досадашњим активностима ове антифашистичке, патриотске и ванстраначке организације као и најзначајнијим задацима који проистичу из Статута и Програма рада. Посебно је истакао значај јачања и омасовљавања ове организације у којој је место свим браниоцима Отаџбине, поштоваоцима и потомцима.

Представници СУБНОР-а Књажевац Божа Митровић и Миле Милојковић изразили су своје задовољство што челни представници СУБНОР-а Србије долазе и у мања места, помажу активности, усмеравају и координирају рад, наводећи да је сарадња са органима локалне самоуправе добра али је треба јачати и још више продубљивати, и истакли значај координатора за овај део др. Славољуба Јовановића и његове активности.

Председница Скупштине Бољевац, проф. Јелена Милосављевић изнела је своја запажања о активностима СУБНОР-а Бољевац чији је почасни члан, као и о сарадњи органа локалне власти са борачком организацијом на обележавању значајних јубилеја, обнављању споменика као и сећању на све оне који су своје животе дали почев од Косовског боја па до данашњих дана.

На састанку је било речи о одржавању споменика, обнављању истих а посебно о споменицима палим Црвеноармејцима у Књажевцу као и објављивању књиге и заједничкој борби бораца НОВЈ и Црвене армије против највећег зла човечанства – фашизма, зашта је формиран иницијативни одбор сачињен од историчара, књижевника и зналаца из ове области. Закључено је да овакви састанци имају велики значај и помажу у реализацији задатака.