САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819214Укупно посета:
  • 2564267Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

САМО БРАНИМО ПРАВО НА ИСТИНУ

Честитајући јубилеј, министар Александар Вулин у својству изасланика Председника Републике истакао је да 70 година у памћењу цивилизације изгледа премало да непорециве истине не морамо поново доказивати. Он је подсетио да би СУБНОР требало да буде организација људи који се сећају и обележавају догађаје из прошлости, сигурни да се ужаси фашизма неће поновити.

-СУБНОР јесте и мора бити организација људи који се активно боре и супротстављају лажима и свакоме ко би да нам промени историју – рекао је министар Вулин и нагласио да је то борба с државама, системима и идеологијама који упорно хоће да редефинишу историју.

На нама је, рекао је он, да се активно супротстављамо сваком ко би од нашег народа – народа жртве, да направи народ агресора и геноцида, што ми свакако нисмо, додавши да смо провели године бранећи право нашег народа на истину и сећање и да ћемо провести живот борећи се за истину онакву каква она јесте.

Такође, подсетио је да је прошлост показала да великим и моћним мали народ какав је наш смета, те да најпре хоће да му отму његову прошлост како би му узели и будућност.

Србија није тражила ни један једини рат. Тражили су их и доводили други, а на нас су само покушавали да ставе траг колективне кривице. Зато што смо ћутали о Јасеновцу, а ћутали смо довољно дуго, дочекали смо да нам се деси „Олуја“. Ако и сада будемо ћутали и о Јасеновцу, „Олуји“ и агресији НАТО-а, дочекаћемо да нећемо имати храбрости да се бранимо ако нам зло и невоља поново дођу – рекао је министар одбране, истакавши да зато и СУБНОР не сме само да се сећа, већ мора да се бори.

Председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић истакао је да је народ Србије и у Другом светском рату показао да је увек био на путу правде, слободе и независности и да од тог пута није одустао до данашњег дана. И тада је, додао је он, наш народ био у редовима победничке, антифашистичке коалиције и знатно допринео освајању слободе.

-Без обзира на високу цену, народ с ових подручја ризиковао је живот да генерацијама потомака остави слободу као неотуђиви дар – рекао је Чукић, наводеђи да су се чланови СУБНОР-а по окончању рата међу првима укључили у обнову државе.

Деценије спокојног живљења и углед у свету, рекао је он, пореметиле су деведесете године прошлог столећа. И тада, када је наша земља мимо свих међународних правила и без дозволе Савета безбедности Уједињених нација нападнута силом Алијансе, чланови наше организације стали су у одбрану отаџбине.

Браниоци с Кошара и осталих пунктова никад неђе бити заборављени, јер су они пример како се чува отаџбина и наш слободарски ген, који нико не може да покори без обзира на снагу топуза – нагласио је Чукић, истакавши да управо зато СУБНОР подржава одлуку Републике Србије о војној неутралности.

Подсетио да је СУБНОР у мају организовао у Београду Скуп антифашиста Балкана, на коме је усвојена Изјава о миру, где је закључено да се само дијалогом могу спречити звецкања оружјем и ратнички покличи међу подстрекивачима.

СУБНОР је, као и други, на својој кожи осетио реваншистичку руку и не може да заобиђе још присутне покушаје ревизије историје, фалсификаторе догађаја и настојање да се међу антифашисте уброје и евидентни колаборационисти – рекао је Душан Чукић, додајуђи да је обавеза СУБНОР-а да настави залагање да се ретроградни дух реваншизма запечати, како би нашу земљу задржали на путу просперитета.

НАСЛЕЂЕ

Оснивачки конгрес Савеза бораца Народноослободилачког рата Ср-бије одржан је у Београду 1948. године и он је означио завршетак организовања бораца НОР-а у Србији и одредио њихове задатке у мирнодопским условима. Та организација тада је бројала око 260.000 чланова, а данас је чини 133.427 бораца НОР-а, ратних војних инвалида, потомака, младих бораца, поштовалаца, мирнодопских ратних војних инвалида, резервних војних старешина, активних официра и припадника МУП-а. За седам деценија рада СУБНОР је био иницијатор подизања споменика, организовања изложби, покретања књижевно-публицистичких конгреса, издавања књига с историјским и књижевном тематиком и бројних догађаја који имају циљ очување антифашистичког наслеђа Србије.

ПРИЗНАЊА

У последње три године СУБНОР је добио више признања за свој рад. Председник Републике Александар Вучић одликовао их је на Дан државности Сретењским орденом поводом седамдесет година за нарочите заслуге у области јавне делатности, посебно у очувању антифашизма. Од Владе Републике Србије добили су тек установљено признање – златну плакету „Српски ратник“ за допринос представљању земље на међународним форумима и манифестацијама. Председник Руске Федерације наградио их је Повељом за победу над фашизмом у Другом светском рату, док им је Међународна федерација антифашиста и покрета отпора доделила Специјалну плакету за континуирану борбу за мир и сарадњу.

М. Крстовић

 Г. Станковић

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Измаглица
06:5817:47 CEST
СубНедПон
26/11°C
27/10°C
27/11°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.