ЧЛАНОВИ СУБНОР-а ЛАЋАРАК У ОБИЛАСКУ ПОЖАРЕВЦА

У оквиру пројекта „Војни музеј Срема (1)„ који се реализује уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије, СУБНОР Месне заједнице Лаћарак је у недељу 10. марта 2024. године организовао тематско путовање у Пожаревац са посетом култирно историјским знаменитостима овога града у Браничевском округу.

Овом приликом Лаћарци су посетили:

Цркву Свете Петке у Пожаревцу која се налази у новом делу града, званом „Бусије“. Храм је посвећен Светој Параскеви односно Петки (грч. Παρασκευή – петак – дан добровољних Страдања Господњих). Радови на цркви су отпочети 2001. године, освећена је 2013. године. Припада Епархији браничевској Српске православне цркве. Храмовна слава се прославља 27. октобра по новом календару. Ово је највећа православна црква посвећена овој светитељки у Европи.

Саборну цркву Светих архангела Михаила и Гаврила коју је подигао књаз Милош Обреновић 1819. године и за време његовог боравка у Пожаревцу. Цркву је освештао је 1823. митрополит београдски Агатангел. Првобитно је изграђена без звоника, исто као неке значајне цркве тог времена, у Крагујевцу или Јагодини. Звоник је касније дозидан. Црква је била саборни храм Српске православне цркве у кнежевини. Поред тога што је подигао цркву књаз је, заједно са својом породицом и угледним гостима, често посећивао и присуствовао литургијама које су се у њој одржавале. Касније је седиште Српске православне цркве пресељено у Београд, а црква задржава само значај за Пожаревац и околину. У олтару цркве налази се мермерни свети престо који је израђен у Пешти, исклесан од црвенкастог мермера и углачан до високог сјаја. Нови процват црква доживљава обновом Браничевске епархије 1921. године са седиштем у Пожаревцу, када поново постаје саборна.

Спомен парк „Чачалица“ који се налази на истоименом брду, надморске висине 200m, изнад Пожаревца. Брдо припада венцу Сопотској греди која представља последњи обронак Карпата. Сам парк обухвата 28 хектара и омиљено је излетиште Пожаревљана. У парку се налазе три споменика и неколико спомен-плоча. Трећи споменик у овом меморијалном парку подигнут је 1985. године у част победе над фашизмом. Аутор споменика „Звезда” је вајар Милорад Тепавац. Висок је 32 метара, а његова метална конструкција тешка је 62 тоне. Постављен је на дебелој армирано-бетонској плочи из које на пет кракова полазе металне цеви.

Споменик стрељаним родољубима 1941-1944 у оквиру Спомен парка Чачалица и на исти положили венац. На месту споменичког комплекса је у току Другог светског рата стрељано око 3.000 симпатизера НОП-а и заробљених партизана. Првобитно је овде 1944. године био подигнут један велики и осам мањих крстова. Први споменик на Чачалици стрељаним борцима и родољубима подигнут је 1953. године. Овај споменик је био висок 4 метара и направљен у облику пирамиде. Након њега је 07.07.1954. године уместо првог, подигнут други споменик од камена, на чијем врху се налазила петокрака. Овај споменик је стајао све до 1963. године када је срушен. Садашњи споменик, чији су аутори архитекта Братислав Стојановић из Београда и вајар Станислав Мићић из Загреба, откривен је 1962. године. Изграђен је од белог аранђеловачког мермера са пушчаним удубљењима и партизанским симболима, а у његовој позадини се налази армирани бетонски зид који симболизује зид смрти.

Спомен-костурницу палих бораца Црвене армије 1944. године као и бисту маршала Жукова на које су Лаћарци такође положили венац. Спомен-костурница у којој је сахрањен 441 борац Црвене армије откривена је 1962. године. Пројекат костурнице урадио је архитекта Братислав Стојановић. У њу су пренета тела црвеноармејаца погинулих 1944. године на подручју од Рудне главе до Младеновца. Симболично је 1967. године овде засађена 441 бела бреза донета из Подмосковља у Русији. Испред и над самом костурницом се налази црвена алеја где су Горани засадили црвене руже које симболично приказују проливену крв за слободу и бољу будућност.

Гробницу Слободана Милошевића и Мирјане Марковић у дворишту породичне куће је такође посећена а у поводу 18. годишњице смрти бившег председника СРЈ Слободана Милошевића. Чланови СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак су на гробницу Слободана Милошевића и његове супруге Мирјане Марковић и положили цвеће и одали почаст. Ово је јубиларни десети пут да СУБНОР Месне заједнице Лаћарак организује посету и полагање цвећа на гроб Слободана Милошевића и Мирјане Марковић.

На овом путовању је било двадесетпет чланова СУБНОР-а, организовано уз помоћ „Удружења потомака ратника 1912-1920 Градска организација Пожаревац“ са којим Лаћарци сарађују дуги низ година, а уз стручно вођење њиховог члана Предрага Перенчевића.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак