МАЛО ТРГОВИШТЕ ИЗЊЕДРИЛО ВЕЛИКУ БРИГАДУ

Трговиште мала варош на југу Србије поносно негује сећање на своју богату историјску прошлост а посебно на традиције Другог светског рата. Повод за окупљање у Трговишту био је обележавање 80. годишњице формирања 8. Српске ударне бригаде.

У присуству великог броја грађана и бројних гостију организован је скуп испред споменика на месту формирања бригаде. О формирању 8. Српске ударне бригаде, њеном борбеном путу и значају које је оставила у нашој историји, говорио је председник Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуб Стојчић професор у пензији.

Минутом ћутања одата је почаст свим погинулим и преминулим борцима 8.Српске ударне бригаде. Венце су положиле делегације: Владе Републике Србије, Општине Трговиште, Града Врања, Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио пуковник Синиша Николић заменик команданта 4.брКоВ, са сарадницима, Полицијске управе Трговиште, СУБНОР-а Србије, коју је предводио Љубиша Диковић генерал у пензији члан председништва СУБНОР-а Србије са сарадницима, СУБНОР-а Врања, коју је предводио председник Зоран Лубура бригадни генерал у пензији са сарадницима, СУБНОР-а Трговишта, СУБНОР-а Бујановца, СУБНОР-а Власотинца и Уједињене српске заједнице Куманова.

У наставку обележавања овог значајног датума у холу библиотеке „Антоније Поповић“ отворена је изложба фотографија „80 година од формирања 8.Српске ударне бригаде“ која броји 260 експоната на 20 паноа, аутора Мирољуба Мише Стојчића, члана ГО СУБНОР-а Врања. Изложбу је отворио народни послаоник Ненад Крстић.

Након отварања изложбе у свечаној сали дома културе је одржана Свечана академија којој су присуствовали државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Ђорђе Дабић и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање борачка и социјална питања др Дејан Антић. Приказан је и документарни филм „Борбени пут Осме српске бригаде“, аутора Чеде Минића и Врањског СУБНОР-а. Том приликом скупу су се обратили Љубиша Диковић генерал у пензији члан председниништва СУБНОР-а Србије и народни посланик Ненад Крстић.

Свечана академија завршена је уручивањем највиших признања Општине Трговиште. Овом приликом државном секретару др Дејану Антићу од општине Трговиште додељена је повеља, док је државном секретату Ђорђу Дабићу, Љубиши Диковићу генералу у пензији као и архивском саветнику Мирољубу Стојчићу уручена захвалница.

Обележавање овог историјског датума привукло је велику пажњу на целом југу Србије и пропраћено је у свим локалним медијима. Да је догађај од изузетне важаности видело се да су скупу присуствовале бројне делегације СУБНОР-а, општина и градова Србије (Ниша, Медвеђе, Бојника, Врања, Власотица, Владичиног хана, Бујановца и Трговишта) и патриoтска удружења из Северне Македоније (Скопља, Криве Паланке, Старог Нагоричана и Куманова).

У оквиру обележавања 80. годишњице формирања 8. Српске ударне бригаде Љубиша Диковић генерал у пензији члан председништва СУБНОР Србије посетио је клуб бораца и РВИ ГО СУБНОР-а Врања где се упознао са активностима Градског и Окружног СУБНОР-а. Том приликом генералу Диковићу је уручена Монографија „70 година Савеза бораца Врања“.

ГO СУБНОР Врање

8. марта 2024.