САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 818877Укупно посета:
  • 2563710Укупно прегледа:
  • 4Тренутно посетилаца:

УВЕК ЗАЈЕДНО И КАО ЈЕДАН

На Црном врху налази се споменик Првој поратној радној акцији и бригадистима. Преко 1630 омладинаца из Србије, окупљених у осам бригада, насекло је и отпремило у Београд 20.000 кубних метара огревног дрвета за београдске болнице пуне рањеника, за хладне школе и вртиће. Од 15. јануара. до 22. априла 1945. године, од Црног врха до Бора, Моравска и Зајечарска бригада изградиле су пругу дужине 12,6 км.

Полагању венаца присуствовали су ондашњи бригадисти Драгутин Чорболоковић из Брестовца и Спасоје Булбић из Кобишнице код Неготина, као и представници организација из Бора, Пирота, Београда, Неготина, Зајечара, Пожаревца, Сремске Митровице, делегације СУБНОР-а, Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране.

„По цичи зими, без довољно алата, у баракама, слабо одевени, уз мало хране, надљудским напорима сечена су дрва и одвожена у Београд. Били смо сви као један. Свако је желео да постане ударник, да помогне у рађању нове државе. Данас би наши млађи требало да се угледају на нас, да граде отаџбину и поштују слободарске традиције. Црновршка радна епопеја је јединствена победа младости тог времена“ – рекао је Драгомир Чорболоковић.

Начелник округа Мирослав Кнежевић је поздравио узванице, пожелео им дуг живот и угодан боравак у Бору и Борском округу. Председник СУБНОР-а Бор Жарко Петровић је захвалио делегацијама и представницима других патриотских организација. У Дому културе одржана је академија са програмом посвећеном Дану акцијаша.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Црни врх

  • pedjaza каже:

    Još se Drugi svetski rat na području Jugoslavije nije završio, a vredni akcijaši su krenuli u udraničku akciju snabdevanja ogrevnim drvetom ustavnova kojima je to bio najveći prioritet. To nam nedvosmileno pokazuje koliko je bila velika volja omladinaca tog vremena da se pomogne ugroženima i koliko je jaka bila ljubav prema domovini.
    Boračka organizacija Bora svake godine tradicionalno evocira na Crnom vrku sećanje na te prve radne akcije u Istočnoj Srbiji i time doprinosi da se ono što je urađeno udarničkom rukom omladine nikada ne zaboravi.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
15°
Сунчано
06:5617:50 CEST
ЧетПетСуб
26/10°C
25/10°C
26/11°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.