Дан борца и Дан устанка

ЈУЛСКЕ БАКЉЕ СЛОБОДЕ

Дан борца Четврти јул и, посебно, Дан устанка Седми јул су симболи слободарства које СУБНОР Србије часно баштини и чува да изђикали фалсфикатори истине не оскрнаве, заметну погане трагове колабораната и разнолике слугане прогласе учесницима слободарског боја нашег народа у тешким годинама за животни опстанак под окупацијском чизмом немачких фашиста.

Ове, 2016. године, јубилеји су посебно значајни. Славимо седам и по деценија од партизанског хица у Белој Цркви. Тада је Србија, као много пута пре и после тога у дугом постојању, изашла још једном на прави пут и под националним и стегом КПЈ и генералним секретаром Титом безусловно се определила за слободу и отпор завојевачима сваких боја код нас и у Европи која је роптала под нацистичким јармом.

У устаничкој Белој Цркви ћемо се Седмог јула масовно окупити да потврдимо значај и снагу прошлости да бисмо били сигурни у будућност нових генерација. У обавези је сваки одбор, из свих крајева Србије, да обезбеди долазак чланства без обзира на то што је извесна финансијска ситуација.

Предлажемо, такође, да се одрже, као и увек до сада, регионалне манифестације на местима везаним за устаничке и друге дане, где ће говорити, где год је могуће, учесници збивања и подсетити шта су поједини крајеви прошли у годинама Другог светског рата. Праксу да окупљамо омладину морамо продубљивати, јер сви скупа знамо колико су школарци, захваљујући промењеним наметнутим уџбеницима, доведени у тоталну забуну и не могу да схвате шта се и у њиховом ужем окружењу, чак и са најближима, догађало током НОБ и какву су огромну улогу имали наши борци и за укупан спас Европе.

Сарадња са школама, без обзира на то што има отпора међу директорима, мора да буде остварена. Знамо да поједини наши одбори имају спремне и пригодне изложбе, па шансу треба искористити за поновни излазак у јавност. Кратки литерарни конкурси су такође више него прихватљиви, као и прикупљање књига са одговарајућим садржајем на поклон ђачким библиотекама. Идеја са трибинима и слична окупљања су увек добродошли и прихваћени у јавности кад се, у нашим или локалним популарним просторијама, добро и осмишљено организују.

Органи локалне власти су у обавези да се укључе у свечаности, па због тога иницирамо да одбори одмах, ако већ нису, ступе у контакт са одговорним без обзира на то којој политичкој групацији припадају. Дан устанка мора да буде свеукупни празник народа Србије, обележавање је камен темељац антифашизма по чему смо ушли на кључне странице светске историје и поштовани као непоколебљиви борци за слободу.

Дужну пажњу јулским свечаностима поклониће и Војска Србије, па и у том правцу треба деловати и координирати посебне и заједничке активности.

Подсећамо, у исто време, да новинске и сличне редакције на својој територији сваки одбор одмах контактира и да их о великој активности, која није никако само за СУБНОР везана, готово свакодневно обавештава и не препусти да само на дан одржавања свечаности извештавају. Указујемо и на обавезу и потребу да наш све читанији Портал на интернетској мрежи и ”Борац” добија вести и фотосе о свечарским збивањима како би и тај сегмент информисања био употпуњен.

Седамдесетпетогодишњица устанка у Србији против фашизма је планетарно важан догођај тим пре што се погубни рецидиви јављају у многим државама и опасно прете човечанству. Обавеза је због тога и новинара у сваком месту, а ми им пружимо аргументе, да у разговорима са нашим борцима, зналцима које предлажемо, представницима млађе и младе генерације, износе детаље везане за шири и ужи простор и тиме, чувајући истину посведочимо зашто смо увек били на правом путу и с тим у вези са хуманим и слободарским делом човечанства.

У дане свечаности морамо посебно указати част старим борцима НОР, заслужним за бриљантну победу, њиховим породицама, потомцима, инвалидима, члановима којима је потребна нега, као и учесницима одбране суверенитета и интегритета наше отаџбине у завршној деценији прошлог века.

Наше целокупно многобројно чланство ће на најбољи начин бити не само организатор и суорганизатор две велике светковине, већ и до краја јубиларне године, свако на свом подручју, истицати плодоносан рад и омасовљавати се новом генерацијом која ће чврсто држати стег народноослободилачке партизанске антифашистичке борбе које СУБНОР Србије поносно баштини због општег бољитка и достојног слободног живота.