ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА

Поводом 20. октобра, Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, положени су венци на Споменик ослободиоцима Београда. Државну церемонију предводила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београдa, делегација СУБНОР-а Србије коју су сачуњавали: председник, генерал-мајор Видосав Ковачевић и чланови Председништва, борац НОР-а Михајло Мирковић и пуковник Зоран Јаковљевић, затим чланови Клуба генерала и адмирала Србије, Секције 6.личке ударне бригаде „Никола Тасла“, Удружења РМВИ Србије и представници других борачких и инвалидских удружења затим представници амбасада Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана, Kазахстана, Грузије и генералног конзулата Јерменије у Републици Србији. 

„Данас обележавамо 77 година од ослобођења Београда, победе која је била весник ослобођења Србије у Другом светском рату. Данас смо овде да одамо почаст нашим прецима, који су своје животе дали да би ми данас живели у миру у слободи. Нека им је вечна слава и хвала“, рекла је Кисић Тепавчевић том приликом.

Председник Скупштине града Никола Никодијевић поручио је да грађани треба да се поносе што је наша земља, уз велике жртве, била на страни антифашизма и цивилизованог света.

Потпредседник Владе и министар одбране, др Небојша Стефановић, положио је венац у Алеји стрељаних родољуба 1941–1945. на Новом гробљу.

„У оваквом дану дужни смо да се сетимо колико је скупа слобода коју су наши преци, осведочени родољуби и борци против фашизма, платили и својим животима да бисмо ми данас живели у независној и слободној земљи“. 

У наставку програма обележавања годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, представници Владе Републике Србије, Војске Србије, Града Београда, Општине Вождовац, СУБНОР-а Србије и дипломатског кора положили су венце и код Споменика страдалим совјетским пилотима на Авали.

У главном граду наше земље је поводом 77.годишњице ослобођења одржан и меморијални дефиле од хотела „Москва“ на Теразијама до палате „Албанија“ у коме су учествовали представници Града, ратни ветерани, представници СУБНОР-а и грађани.