СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА 77. ГОДИШЊИЦА ОД ОСЛОБОЂЕЊА САВСКОГ ВЕНЦА И БЕОГРАДА

Поводом 20. октобра, Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, СУБНОР Савски венац, у сарадњи са Градском општином Савски венац, традиционално је организовао скуп у свечаној сали Градске општине.

Скуп је отворила председница СУБНОР-а Савски венац Олга Стоиљковић Трифуновић након чега су присутни запевали  свечану песму  СУБНОР-а Србије „Партизан сам тим се дичим“.

Минутом ћутања одата је пошта погинулим борцима у НОР-у, као и борцима и члановима СУБНОР-а  умрлим у послератном периоду.

Поздрављени су борци НОР-а Константин Мунижаба и Драгослав Димитријевић Бели, председник Скупштине Градске општине Савски венац Страхиња Кукић и члан Већа Зоран Коцић, испред СУБНОР-а Србије и Београда генерал Душан Касум и Душанка Лукић Хавелка, представници Војске Србије и Војне гимназије, делегације антифашистичких и борачких организација: САБА Републике Хрватске и Удруге Вуковарско-сремске жупаније, борачке организације Бијелог Поља, делегације СУБНОР-а Кикинде, Житишта и Банатског Вишњићева, представници ратних јединица, делегација Удружења бораца Шесте личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“, председник Удружења „20. децембар“  из Вранића,  чланови Удружења Шпанских бораца 1936-39., директори и представници школа, установа, организација и удружења који поштују НОБ и борачку организацију.  

Испред општинске организације СУБНОР Савски венац присутнима се обратила Олга Стоиљковић Трифуновић која је истакла да је ослобођење главног града имало морално-политички значај и изазвало нов борбени полет за коначно ослобођење тадашње земље.

Присутне је поздравио председник Скупштине Градске општине Савски венац Страхиња Кукић.

Из извода ратних дневника директор „Рефлектор театра“ Марко Панајотовић цитирао је наређења и заповести Штаба Првог пролетерског корпуса за напад на Београд и коначно ослобођење отаџбине од фашистичког окупатора.

Приређен је и пригодан културно-уметнички програм у коме су учествовала деца уметничког центра „Змај“ под руководством  Софије Малић, кадети Војне гимназије које је предводила педагог Марија Сарић, ученица ОШ „Војвода Мишић“ Милица Мраовић и Радивој Кнежевић, драмски уметник. 

Поводом великог јубилеја – 80 година од подизања устанка народа Југославије, борцу 21.српске бригаде, публицисти и аутору многобројних награђених дела на тему НОБ-а – Драгославу Димитријевићу Белом – уручена је јубиларна „Медаља борца“ у знак захвалности за допринос победи над фашизмом, за афирмацију трајних вредности народноослободилачког рата, слободарских и антифашистичких вредности.

У преподневним часовима положени су венци у Кући цвећа, на гроб Врховног команданта Јосипа Броза Тита.

Како у рату, тако у миру, сећајући се совјетских погинулих војника, Општински одбор СУБНОР-а Савски венац, као домаћин, саветник амбасадора Руске Федерације Олег Ступин и  делегација Руског дома у Београду, представници САБА Републике Хрватске на челу са Лазом Ђокићем, положили су венце крај спомен плоче Црвеноармејцима страдалим у борбама за ослобођење Београда октобра 1944. године у Улици адмирала Гепрата, на територији општине Савски венац.