ДАН ОСЛОБОЂЕЊА РУМЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Свечаност 79. годишњице ослобођења започела је пријемом у Градској кући којем су присуствовали представници општинског и покрајинског СУБНОР-а, Амбасаде Руске Федерације у Србији, представници Савеза јеврејских општина, као и чланови румског Удружења ратних војних ивалида, представници политичких партија и бројних борачких организација из Срема, Србије и Републике Српске.

На Градском гробљу у Руми традиционално су положени венци на спомен обележја жртвама Другог светског рата, а затим и на спомен плочу некадашње румске синагоге која је 1943. године порушена по налогу немачких и усташких власти.

Председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић истакао је да је спомен обележје жртвама Другог светског рата румско светилиште слободе, подсетивши да се борба против окупатора водила дуге четири године, а да је наш народ претрпео многа страдања и тешка материјална разарања. Ковачевић се захвалио свима који су дошли да одају пошту храбрим јунацима и невиним жртвама у борби против нацизма и фашизма, истичућу да је слобода вредност за коју грађани Срема никад нису питали колика је цена.

На одлучујућу борбу за ослобођење Руме, започету 26. октобра подсетио је председник румског СУБНОР-а Томислав Милић, нагласивши да је задатак свих нас да увек доследно и енергично у свим ситуацијама заступамо историјску истину о ослободилачкој борби нашег народа и да тај дух пренесемо млађим генерацијама.

27.10.2023.год.