Дан партизана

НА ОКУПУ ПРОТИВ ЛАЖИ

Општинска организација СУБНОР-а Неготина обележила дан кад је 1941. године формиран Крајински партизански одред.

Венце и цвеће положиле су делегације Општине Неготин, представници Републичког, окружних и општинских одбора СУБНОР-а, борачке делегација из Брегова и др Мара Јакасовић, сестра хероине, Стефаније Михајловић, члана штаба Крајинског партизанског одреда, која је са још деветоро сабораца, погинула 29.септембра 1941.године у окршају са четницима  Косте Пећанца и жандармеријом.

Драгољуб Филиповић, председник ОО СУБНОР Неготин указао је на учестале покушаје минимизирања карактера  НОБ-а: „Антифашистима не треба одузимати називе школа, улица и других институција, не треба рушити или премештати споменике, не треба мењати или брисати датуме када су се одлучили за слободу а против окупације и националног уништења. Не треба се стидети и крити пред светом  да је преко 300.000 бораца, антифашиста, дало животе у борби против фашизма. Не треба  борце за слободу изједначавати са њиховим убицама и злочинцима. У тешким историјским условима Крајина је јула и августа 1941.г. рекла не ропству и окупацији“.                        

Програм су стиховима употпунили и Предраг Синђић и Лидија Милосављевић, као и Жикица Максимовић, песмом, и фолклорна група својим играма.

Учесницима НОР-а Стојану Радуљесковићу, Илији Соколовићу и Зорану Ђурићу додељене су повеље СУБНОР-а Србије.

Повеље Крајинског партизанског одреда додељене су Боривоју Савићу, Станоју Брзуловићу, Радету Станковићу и Јовану Даниловићу. Костадинки Радивојев, Љубинки Станчуловић, Живки Баришић, Мирјани Мургановић, Лидији Милосављевић, Сави Мићићеловићу, Драгану Милосављевићу, Анђелки Попоски, Тодори Челикић, Драгици Кодицовић и Новици Рашићу, додељена су посебна признања, док су захвалнице СУБНОР-ауручене Дому „Станко Пауновић“, МЗ Сиколе, ЈКП „Бадњево“, Шумском газдинству Неготин и ЛУ „Хајдук Вељко“ Неготин.                                                             

Награђени су и најуспешнији у спортским дисциплинама.  У стрељаштву најуспешнија је била екипа Спортског друштва инвалида, друго место припало је екипи СУБНОР 1, а треће СУБНОР 2. У пикаду и у мушкој и у женској конкуренцији прво место освојиле су екипе СУБНОР 1, а друго СУБНОР 2. У шаху најуспешнија је била екипа Хемичар 1, друго место припало је екипи Спортског друштва инвалида, а треће Цивилних инвалида рата.