Церска битка

РОДОЉУБИ НЕ МЕЊАЈУ СТРАНУ

Родољуби никад не мењају страну. Увек имају јасан пут и циљ да Србија буде слободна и независна. Наш народ је то доказао кроз богату историју и за постојаност уважаван у правдољубивом делу планете.

На планини Церу, у Западној Србији, пре 100 година, вођен је велики бој у којом је, у Првом светском рату, наша војска задивила храброшћу и одлучношћу како се брани родна груда.

Церска битка, позната и под именом Јадарска, први је тежак окршај у коме су окупаторске силе претрпеле први велики пораз. По објави рата 28.јула 1914, Аустро-Угарска је према малој Србији усмерила три моћне армије  у намери да све претвори у прах и пепео.

Наша држава је успела да окупи око 180 хиљада војника првог и другог позива под командом начелника Штаба војводе Радомира Путника и његовог помоћника генерала Живојина Мишића. А нападачи, окупаторске аустро-угарске јединице, имали су више од 200.000 искусних добро обучених и опремљених људи.

Инвазија на Србију почела је 12.августа у зору преко Дрине и Саве, нападом је руководио Фон Поћорек, гувернер Босне и Херцеговине, онај којег је у Сарајеву промашио Гаврило Принцип приликом атентата на Франца Фердинанда.

Даноноћне борбе, често и прса у прса, нарочито код Текериша, завршене су величанственом победом српске војске којом су командовали и генерали Степа Степановић и Михаило Рашић.

Подвиг шумадијских, моравских и других дивизија одјекнуо је Европом. Церска битка је проглашена за прву савезничку победу у Великом светском рату. Непријатељске снаге су десетковане на Балкану, на нападнутој српској територији, тиме је ослабљена агресорска моћ на осталим фронтовима.

Из строја аустро-угарске армаде избачено је преко 23 хиљаде војника и око 600 официра, а близу 4.500 је заробљено.

Српски губици су скоро упола мањи у армијских редовима. Непријатељ се, међутим, жестоко светио, у наступању и приликом повлачења, цивилном становништву, па је тако само у Шапцу убио више од 1.500 особа не бирајући пол и узраст.

Поводом једног века победе храбрих српских родољуба на Церу, у време Првог светског рата, у Текеришу је одржана државна церемонија.

Код Споменика јунацима битке на Церу окупио се народ из разних крајева Србије. И многе делегације које су положиле венце захвалности.

Поштујући традицију народноослободилачких ратова, у Текериш је венац донело и одало дубоко поштовање изасланство Републичког одбора СУБНОР-а Србије на челу са председником  Мачванског окружног одбора СУБНОР-а из Шапца Владимиром Нинковићем.

Сећању на славне дане присуствовао је председник Владе Александар Вучић. Са више министара, међу којима и Александром Вулином задуженим и за борачка питања.

Поштовање су одали и највиши представници Војске Србије, затим делегације разних градова и других организација, као и дипломатског кора акредитованог у Београду.