ДАН ПОБЕДЕ ОБЕЛЕЖЕН У ПИРОТУ

СУБНОР-а града Пирота и Удружење “Бесмртни пук” Пирот организовали су обележавање 9. маја – Дана победе над фашизмом.

Према програму обележавања заинтересовани грађани су се окупили испред споменика ослободиоцима Пирота од Турака и у Првом светском рату, одакле је кренуо марш “Бесмртног пука” улицама Пирота до спомен бисти палих бораца у Другом светском рату, Драгољуба Миленковића “Грце” и Милорада Манчића “Лукањца” у парку “Кале”. Поворка је застала код споменика “Цвет младости” где је одата почаст погинулим борцима у ратовима деведесетих и у току НАТО агресије 1999. године. На овај начин симболично је одата почаст свим борцима Пирота у свим ослободилачким ратовима Србије.

По пристизању у парк “Кале” присутне је поздравио председник СУБНОР-а града Пирота, Пецо Тодоровски након чега је интонирана химна Р. Србије и минутом ћутања одата почаст свим погинулим и настрадалим у Другом светском рату и свим ослободилачким ратовима.

Цвеће на спомен бисте након делегације СУБНОР-а града Пирота у саставу Радмила Милошевић, Јовица Ђорђевић и Милован Нешић, положили су: координартор СУБНОР-а Србије за Пиротски округ, Милан Стојановић, начелница Пиротског управног округа Мимица Костић Ђорђевић, председница Скупштине града Пирота, Драгана Тончић, делегација ГО СПС Пирот, Удружење резервних војних старешина Пирота и Удружење “Бесмртни пук” Пирот.

Председник СУБНОР-а града Пирота је изнео да је данашњи дан и дан формирања СУБНОР-а и укратко објаснио циљеве и значај организације, након чега је краћи историјски час одржао је историчар Историјског архива Пирота, Ратомир Костић који је у свом излагању истакао значај Дана победе и улогу Пирота у ослободилачким борбама током Другог светског рата.

Председница Скупштине града Пирота је у свом обраћању присутнима нагласила да на овај начин гајимо културу сећања на све који су дали свој живот и борили се за слободу, чувамо и негујемо традицију.

На крају се присутнима испред Удружења “Бесмртни пук” Пирот обратио Милан Стојановић честитајући грађанима Пирота Дан победе над фашизмом нагласио да сама манифестација има искључиво антиратни и антифашистички карактер без икакве политичке позадине и поруке. Оно што је јако битно јесте да се на данашњи дан сећамо свих наших предака и жртава рата који је водио наш народ против окупатора што је био и циљ данашњег марша “Бесмртног пука” за Пирот и целокупног обележавања у сарадњи са СУБНОР-ом града Пирота.