СУДБИНА ЈЕДНОГ СПОМЕНИКА

Да СУБНОР поред свих својих активности и задатака, између осталог води и бригу о спомен обележјима сведочи и случај из Крагујевца.

Један број припадника славне Црвене армије, погинуо је 20/21 октобра 1944-е године приликом борби за ослобођење Крагујевца од немачких фашиста у садејству са борцима НОВЈ. Сахрањени су на Варошком гробљу али захваљујући небризи људи, зубу времена, остао је само један споменик од пешчара, на коме су била уписана имена Степана Васиљевича Клеменова и Александра Чиновџејевича, док је њих 28 остало неуписано.

СУБНОР Крагујевца, захваљујући истраживању академика Жељка В. Зиројевића, потпредседника СУБНОР-а Србије и секретара ГО СУБНОР-а Крагујевца Лазаревића, успео је да дође до свих имена и да из својих средстава уз сагласност и помоћ локалне самоуправе Крагујевца уради ново спомен обележје које је откривено поводом 9. маја – Дана победе и на које је поред преставника СУБНОР-а цвеће положио и представник амбасаде Руске федерације Кирил Карташов који је одао признање СУБНОР-у и Зиројевићу „што свакодневно чувају успомену на све слободаре који су животе дали у борбама против фашизма“.

Ово је још један од доказа бриге о људима којима је вживот био мање важан од слободе и како појединцима из СУБНОР-а не жалећи себе и своја средства, воде бригу о спомен обележјима и палим јунацима.