Дан победе

Дан победе

СРБИЈА СЕ ПОНОСИ СЛАВНОМ АНТИФАШИСТИЧКОМ БОРБОМ

Широм Србије, као и Европе и света, обележава се 9.мај као вечити дан победе над фашизмом у Другом светском рату.

Масовним прославама у нашој земљи придружио се, као баштиник народноослободилачке борбе и антифашизма, СУБНОР Србије учествујући у државном протоколу и свим манифестацијама на локалном нивоу.

Централна церемонија  у Србији била је на Гробљу ослободилаца Београда. У име Владе венац је положио Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Вулин је нагласио да је Србија предуго била скромна кад је говорила о својој улози у великој победи, а наша земља је 9.маја 1945. узела улазницу и тапију да буде део Европе.

И градоначелник Синиша Мали је подвукао да се приликом прославе Дана победе са поносом сећамо улоге Србије у антифашистичкој коалицији и доприносу великој победи човечанства над фашизмом. Београд – град херој, разаран и уништаван, дао је хиљаде родољуба и антифашиста у борби за слободу.

Председник Републике Томислав Николић положио је венац Незнаном јунаку на Авали и у спомен-књигу уписао:

„Наша захвалност за слободу Србије и победу над фашизмом коју сте извојевали својом крвљу је вечита. Данашњу Србију водимо тако да њена слободе више никада не тражи крв њене деце“.

Ловоров венац СУБНОР-а Србије на Гробљу ослободилаца Београда и страдалим борцима Црвене армије положио је председник проф. др Миодраг Зечевић са члановима Председништва Драгомиром Вучићевићем и Душаном Чукићем.

Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Београда, амбасадори Русије, Белорусије, Азербејџана, Украјине. Војни оркестар је интонирао химне Србије и земаља савезница у Другом светском рату.

Председник СУБНОР-а Миодраг Зечевић је, са Видосавом Ковачевићем и Душаном Чукићем, положио венац и на гроб Врховног команданта маршала Југославије Јосипа Броза Тита.