САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 835642Укупно посета:
 • 2605317Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

СРБИЈА СЕ ПОНОСИ СЛАВНОМ АНТИФАШИСТИЧКОМ БОРБОМ

Широм Србије, као и Европе и света, обележава се 9.мај као вечити дан победе над фашизмом у Другом светском рату.

Масовним прославама у нашој земљи придружио се, као баштиник народноослободилачке борбе и антифашизма, СУБНОР Србије учествујући у државном протоколу и свим манифестацијама на локалном нивоу.

Централна церемонија  у Србији била је на Гробљу ослободилаца Београда. У име Владе венац је положио Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Вулин је нагласио да је Србија предуго била скромна кад је говорила о својој улози у великој победи, а наша земља је 9.маја 1945. узела улазницу и тапију да буде део Европе.

И градоначелник Синиша Мали је подвукао да се приликом прославе Дана победе са поносом сећамо улоге Србије у антифашистичкој коалицији и доприносу великој победи човечанства над фашизмом. Београд – град херој, разаран и уништаван, дао је хиљаде родољуба и антифашиста у борби за слободу.

Председник Републике Томислав Николић положио је венац Незнаном јунаку на Авали и у спомен-књигу уписао:

„Наша захвалност за слободу Србије и победу над фашизмом коју сте извојевали својом крвљу је вечита. Данашњу Србију водимо тако да њена слободе више никада не тражи крв њене деце“.

Ловоров венац СУБНОР-а Србије на Гробљу ослободилаца Београда и страдалим борцима Црвене армије положио је председник проф. др Миодраг Зечевић са члановима Председништва Драгомиром Вучићевићем и Душаном Чукићем.

Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Београда, амбасадори Русије, Белорусије, Азербејџана, Украјине. Војни оркестар је интонирао химне Србије и земаља савезница у Другом светском рату.

Председник СУБНОР-а Миодраг Зечевић је, са Видосавом Ковачевићем и Душаном Чукићем, положио венац и на гроб Врховног команданта маршала Југославије Јосипа Броза Тита.

     

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Дан победе

 • Lune каже:

  Polagenje venca od strane predsednika Srbije, vidim samo kao deo “opisa iz radnog mesta”, stvari su sasvim dukcije.

 • pedjaza каже:

  Manifestacije povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, dokaz su da naš narod ne zaboravlja pretke koji su prolili more krvi za slobodu svoje domovine. Pobedu, koja je izvojevana nakon četvorogodišnje teške borbe, pune muka, rana i gubitaka, danas obeležavamo uz sećanje na sve one koji su u njoj učestvovali i izgubili živote.
  Oko 50 miliona ljudi širom sveta, od čega nešto više od 1,7 milona u Jugoslaviji, bili su žrtve fašističkog terora, najmasovnijeg stradanja u istoriji čovečanstva. Na žalost, ni to nije bilo dovoljno da se aveti fašizma za uvek potuku. Poslednjih godina fašizam se na mala vrata vraća u mnoge zemlje sveta, u vidu pokreta i organizacija koje pod parolom tzv. “nacionalnih vrednosti” promovišu tu najmračniju ideologiju, ideologiju koja se temelji na superiornosti jedne rase i iracionalnnoj mržnji i flustracijama prema pripadnicima drugih naroda, vera i rasa.
  Upravo iz tih razloga, antifašizmu treba pokloniti veliku pažnju, čuvati, negovati i unapređivati njegove vrednosti.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Ведро
07:0715:57 CET
ПетСубНед
min 6°C
10/1°C
12/2°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.