САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 871263Укупно посета:
  • 2667289Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НОВИ ФАШИЗАМ НЕЋЕ ПРОЋИ

Свечаном салом Војске Србије у Новом Саду одјекивала је песма  СУБНОР-а „Партизан сам тим се дичим“, којом су, са државном химном, отворили академију поводом обележавања 9. маја – 69. годишњице Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.

Свечаност је организовао Савез удружења бораца народноослободилачког рата АП Војводине, а присуствовали су представници Владе и Скупштине АП Војводине, Војске Србије, многих удружења и, посебно, велики број учесника НОР-а и носилаца „Партизанске споменице 1941.“

Уводно слово имао је председник СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић:

„Великом победом над нацифашизмом, тог 9. маја 1945. године, сматрало се да је фашистичкој пошасти дошао крај. Међутим, иако побеђен, фашизам није мртав. Поново се јавља у новом, страшнијем и опаснијем облику. Делује притајено и перфидно, ушта су се наша земља и народ у последњим деценијама о присутности фашизоидних деловања уверили. Агресија НАТО на СРЈ показала је бестијалност према народу наше земље уништавајући све што су генерације градиле и изградиле”.

Изведен је богат културно уметнички програм КУД „Вила“ из Новог Сада, ђака ОШ „Жарко Зрењанин” и глумице СНП Гордане Ђурђевић Димић, која је водила програм уз реситал посвећен НОБ-у дала допринос свечаности.

  

Једно реаговање на Нови Сад

  • pedjaza каже:

    Posledice novosadske racije mađarskih fašista iz 1942. godine, kao i mnoge druge žrtve fašizma na teritoriji Vojvodine, nikada neće biti zaboravljene. Čak i pred sam kraj rata, 1945. godine, Vojvodina je bila poprište velikog broja žrtava fašizma na Sremskom frontu, probijenom u aprilu te godine.
    Tako ogroman broj žrtava u relativno kratkom vremenskom periodu osakatio je jednu maldost i mnoge porodice zavio u crno. I za vreme NATO agresije na SRJ 1999. godine Vojvodina je bila jedna od značajnijih meta agresorskih aviona. Novi Sad je ostao bez sva 3 mosta koja su povezivala njegove dve strane, što, uz nemali broj ljudskih žrtava, predstavlja neviđeni zločin u vidu tzv. “mirovne intervencije”.
    Sve u svemu, mnogo je razloga zbog kojih živi antifašistički duh među građanima Vojvodini.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.