Даросава

УВЕК  У ОДБРАНИ  РОДНЕ  ГРУДЕ

Гласовита шумадијска Даросава, вековно насеље вредних и даровитих људи, која је до присилног устоличења наводних демократа носила с разлогом и поносом име Партизани, прославила је 70-годишњицу оснивања Друге шумадијске народноослободилачке ударне бригаде.

У центру места окупили су се негдашњи активни борци, многобројни мештани и представници локалне власти са председником Аранђеловца, чланови СУБНОР-а, делегације пријатељских градова широм Србије, изасланици политичких странака.

Свечаност је увеличао и председник СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић, који је са члановима Председништва положио венац на спомен плочу у знак поштовања према локалном становништву страдалом од окупаторских и квислиншких групација у Другом светском рату, као и борцима за слободу српске груде до 1918. године.

После пригодног програма, веселе дечје фолклорне групе, учесници су се упутили на брдо Требеж – на место, испред гранитног споменика партизану, где се у предвечерје слободе, 10.маја 1944, окупило 200 Шумадинаца да још једном војном формацијом допринесу коначном протеривању са наших простора фашиста хитлеровске солдатеске и одупру се четничким и осталим помагачима окупатора.

Члан Председништва СУБНОР-а Србије, пуковник Бора Ерцеговац, говорио је о тим ратним данима и, поред осталог, рекао:
”Четници Драже Михаиловића, Љотићевци, Недићевци, Српска државна стража и друге слуге осетиле су опасност и стегле обруч. Придружили су им се Немци и Бугари. Настала је жестока борба. Партизани су успели да пробију окружење и наставе, са осталим ослободилачким јединицама, према Београду и даље, преко Срема, у остале крајеве до коначне победе”.

Учесници скупа на пропланцима Требежа су са одобравањем примили и речи да СУБНОР Србије неће дозволити даље покушаје прекрајања историјске истине, улоге партизана и народноослободилачке војске, омаловажавање антифашистичке борбе Србије у Другом светском рату и повампирења идеологије и величања ретроградних појава и појединаца за које се белодано зна да су били саучесници окупатора и масовни учесници погрома народа који је, као и увек у нашој традицији, само чувао родну груду.

СУБНОР Србије је и овом приликом скренуо пажњу нашој свеколикој јавности, као и власти која је према томе благонаклона, на понашање посебно такозваних централних медија у Београду, који на сваки начин избегавају да информишу о делатности борачке организације са преко 100.000 чланова. Чак и са таквих догађаја као што су свечаности на Сремском фронту или обележавање Дана победе, где је СУБНОР, уз Владу Србије, званични организатор и део протокола државног церемонијала.

Такво понашање редакција новина и радио и тв станица постајe правило. И доказ су, на жалост, одбојности према антифашизму којим се, иначе, највиши државни функционери све више јавно хвале и са разлогом предочавају да Србија има, баш због славне традиције и улоге у  коалицији победничког строја у Другом светском рату, велик и непомућен углед у свету.