САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 870891Укупно посета:
  • 2666626Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

УВЕК  У ОДБРАНИ  РОДНЕ  ГРУДЕ

Гласовита шумадијска Даросава, вековно насеље вредних и даровитих људи, која је до присилног устоличења наводних демократа носила с разлогом и поносом име Партизани, прославила је 70-годишњицу оснивања Друге шумадијске народноослободилачке ударне бригаде.

У центру места окупили су се негдашњи активни борци, многобројни мештани и представници локалне власти са председником Аранђеловца, чланови СУБНОР-а, делегације пријатељских градова широм Србије, изасланици политичких странака.

Свечаност је увеличао и председник СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић, који је са члановима Председништва положио венац на спомен плочу у знак поштовања према локалном становништву страдалом од окупаторских и квислиншких групација у Другом светском рату, као и борцима за слободу српске груде до 1918. године.

После пригодног програма, веселе дечје фолклорне групе, учесници су се упутили на брдо Требеж – на место, испред гранитног споменика партизану, где се у предвечерје слободе, 10.маја 1944, окупило 200 Шумадинаца да још једном војном формацијом допринесу коначном протеривању са наших простора фашиста хитлеровске солдатеске и одупру се четничким и осталим помагачима окупатора.

Члан Председништва СУБНОР-а Србије, пуковник Бора Ерцеговац, говорио је о тим ратним данима и, поред осталог, рекао:
”Четници Драже Михаиловића, Љотићевци, Недићевци, Српска државна стража и друге слуге осетиле су опасност и стегле обруч. Придружили су им се Немци и Бугари. Настала је жестока борба. Партизани су успели да пробију окружење и наставе, са осталим ослободилачким јединицама, према Београду и даље, преко Срема, у остале крајеве до коначне победе”.

Учесници скупа на пропланцима Требежа су са одобравањем примили и речи да СУБНОР Србије неће дозволити даље покушаје прекрајања историјске истине, улоге партизана и народноослободилачке војске, омаловажавање антифашистичке борбе Србије у Другом светском рату и повампирења идеологије и величања ретроградних појава и појединаца за које се белодано зна да су били саучесници окупатора и масовни учесници погрома народа који је, као и увек у нашој традицији, само чувао родну груду.

СУБНОР Србије је и овом приликом скренуо пажњу нашој свеколикој јавности, као и власти која је према томе благонаклона, на понашање посебно такозваних централних медија у Београду, који на сваки начин избегавају да информишу о делатности борачке организације са преко 100.000 чланова. Чак и са таквих догађаја као што су свечаности на Сремском фронту или обележавање Дана победе, где је СУБНОР, уз Владу Србије, званични организатор и део протокола државног церемонијала.

Такво понашање редакција новина и радио и тв станица постајe правило. И доказ су, на жалост, одбојности према антифашизму којим се, иначе, највиши државни функционери све више јавно хвале и са разлогом предочавају да Србија има, баш због славне традиције и улоге у  коалицији победничког строја у Другом светском рату, велик и непомућен углед у свету.

    

Једно реаговање на Даросава

  • pedjaza каже:

    Izbegavanje mnogih medija u Srbiji da izveštavaju o aktivnostima SUBNOR-a nije ništa novo, na žalost. Čak i kada se radi o najznačajnijim istorisjkim događajima iz NOR-a kojima su ispisane najsvetlije stranice istorije antifašistike borbe i u kojima učeće uzimaju i predstavnici Vlade Srbije, kao da ne zaslužuju medijski značaj.
    Umesto da se sa ponosm izveštava o tim događajima, oni često bivaju povšno propraćeni ili se čak ni ne pomenu. Poremećen sistem vrednosti očigledno se odrazio i na istorijska dešavanja, što nije dobro, naročito kada se uzme broj žrtava koji je tom prilikom pao za slobodu zemlje. Ipak, to neće poklebati ni SUBNOR, ni sve ostale organizacije koje neguju tekovine NOR-a i antifašizma, da nastave sa svojim aktivnostima, jer se istorije ne može promeniti, niti istina sakriti.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.