САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 811281Укупно посета:
  • 2540728Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ХЕРОJИ БОРБЕ ЗА  СЛОБОДУ

Дан победе, обележен је на величанствен начин свечаном aкадемијом у препуној скупштинској сали Градске куће у Вршцу.

Свечаност је отпочела интонирањем химне Србије и свечане песме СУБНОР Србије „Партизан сам, тим се дичим“.

У атмосфери, која је одисала заједништвом и пијететом за слободарску жртву милиона погинулих бораца за слободу у победи над фашизмом у Другом светском рату, обратила се градоначелница, Драгана Митровић истакавши улогу Црвене армије и југословенских партизана у сламању армаде зла, предвођене нацистичком Немачком.

„Не смамо заборавити ни Јасеновац ни Сисак, ни Јадовно ни Чемерно. Грађани Србије који су положили животе у борби за слободу сврстали су нас у ред највећих хероја борбе против фашизма, а наш дуг је да чувамо мир постигнут овом великом победом“.

Дмитриј Карапоткин, из Амбасаде Руске Федерације у Београду рекао је да се Црвена армија борила за заједничке вредности са југословенским партизанима, и да је Црвена армија стала на својим државним границама то би значило крај Европе. Нису стали и за слободу Европе погинуо је милион совјетских војника.

Драгољуб Ђорђевић, председник Градског одбора СУБНОР, потсетио је на опомињујући чињенице о огромном страдању од фашизма и нацизма, чија је идеологија ратом захватила две милијарде људи, донела несагледива разарања и однела педесет милона живота. Потом је приказао реплику заставе коју су борци Идрицке дивизије – Црвене армије, истакли на зграду Рајхстага у Берлину 9. маја 1945. године, а коју су на дар добили чланови СУБНОР из Вршца прилком  учешћа на Војној паради у Москви поводом Дана победе.

Посебан допринос свечаној академији дао је градски хор АС под управом Анђелке Сучевић и драмски уметник Иван Ђорђевић који је говорио стихове Ђуре Јакшића  и Васка Попе .

 На спомен костурницу, у којој почивају посмртни остаци 363 Црвеноармејца, 36 партизана, погинулих 1944. године за ослобођење Вршца и околине, 11 војника војске краљевине Југославиије, страдалих на бранику отаџбине и 11 родољуба стрељаних од немаца 1941 године, венце су положили представници града Вршца, СУБНОР, Амбасаде Руске Федерације, Генералног конзулата Републике Румуније, ђаци и професори вршачке гимназије и хемијско медицинске школе, представници војних пензионера и иналиди, патротских организација и политичких странака.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
30°
Partly Cloudy
05:1320:15 CEST
MonTueWed
min 18°C
30/19°C
29/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.