ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА, ГЕНОЦИДА И ДРУГИХ ЖРТАВА ФАШИЗМА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Изасланик председника Републике Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић обратио се окупљенима поводом обележавања Дана сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату крај Споменика на Старом сајмишту.

„Ако их заборавимо, они ће умрети поново и на тај начин амнестираћемо злочинце. Наставићемо заједнички са Републиком Српском да подижемо мемо-ријалне центре, наставићемо да се са браћом по страдању, нашим суграђанима Јеврејима и Ромима заједнички боримо против занемаривања прошлости, јер неке ствари морају да се памте заувек“, поручио је Селаковић након полагања венаца на Старом сајмишту.

„У име државе Србије, председника Републике и потомака страдалих, у име људскости, позивам све да минутом ћутања одамо поштовање свим невиним жртвама нацизма и фашизма током Другог светског рата“, рекао је Селаковић.

Он је додао да се у молитви српског народа спомиње „вјечнаја памјат“ и да је вечно сећање оно што живи у хришћанској традицији.

„Живи то дугују мртвима. Без сећања на оне који су били пре нас, просто смо мање људи. Када би свака жртва добила једноминутну почаст, ћутали бисмо и у току наредне календарске године. Толике су биле размере страдања које није ничим ни призвано, ни заслужено“, рекао је Селаковић.

Истакао је да се и даље не зна тачан број жртава нацизма и фашизма у Другом светском рату на некадашњем југословенском простору.

„Постоји универзална сагласност да тај број није мањи од једног милиона, и да су већину чинили цивили и велики број српског народа. Дан данас Музеј жртава геноцида ажурира попис жртава, и готово свакодневно придодаје се ново име“, рекао је Селаковић.

Дан сећања на жртве уведен је као државни празник из више разлога, напоменуо је Селаковић и рекао да страдални народи не смеју себи да дозволе заборав.

„Србија ће наставити да се сећа и никоме неће дозволити да јој укине право да то чини“, рекао је Селаковић.

Поред Селаковића, венце су положили члан Привременог органа Града Београда Никола Никодијевић, у име Града Београда, представници Музеја жртава геноцида, Меморијалног центра „Старо сајмиште“, Савеза јеврејских општина Србије, Националног савета Ромске националне мањине, у име СУБНОР-а Србије цвеће су положили чланови Председништва Олга Стоиљковић и Драган Пантић, Миленко Чекић у име Удружења логораша Јасеновац, Удружење бораца, потомака и поштовалаца НОР-а 6. Личке пролетерске и 35. Личке ударне дивизије, удружења грађана за неговање антифашистичких традиција и дипломатског кора у Србији.

Церемонији су присуствовали и положили цвеће и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, као и министри Владе Србије и државни секретари.

22.4.2024