Крагујевац: ПОШТОВАЊЕ ИСТОРИЈЕ

СУБНОР Србије увек је водио бригу о ослободилачким ратовима Србије, почев од Косовског боја па до 1999-е, НАТО агресије, битке на Кошарама и Паштрику, Јунаке Отаџбине, којима је она била важнија од живота. Дизао је на пиједестал и чувао успомену на њих.

Крагујевац као негдашња престоница Србије, град у коме се много тога кроз историју дешавало, почев од Сретењског устава 1835. године, Црвеног барјака самоуправе, обарање првог немачког авиона 1915. године, страдања у Шумарицама 1941-е, изнедрених 14 народних хероја, није то заборавио.

Непознаница је до скора била да је у култној кафани „Стара Србија“ било стециште и место састајања највећих ратника и стратега српске војске, великог Војводе Радомира Путника најпознатијег Крагујевчанина, ђенерала Живојина Павловића, Вукмана Арачића али и Драгутина Димитријевића Аписа и припадника његове организације „Црна рука“.

Захваљујући СУБНОР-у Крагујевца, једном од врсних познавалаца новије српске историје и посебно пуковника Аписа, академику пук Жељку В. Зиројевићу који је објавио више књига и романа о овој личности, новинару Мирославу Лазаревићу који је међу бољим познаваоцима старог Крагујевца и његових култних кафана али и енергичности, ентузијазму Бојана Марјановића и његове породице, који су власници ове кафане, пред очи јавности и града изашла је и обележена историјска истина о овом месту.

У овој кафани постоји сада Аписов сепаре а улаз у исту краси бела мермерна плоча на којој пише: „У овој кафани је током 1915. године било седиште организације „Црна рука“ на чијем челу је био пуковник Драгутин Димитријевић-Апис. Овде је боравио и велики српски стратег војвода Радомир Путник“. Мермерну плочу и део намештаја из тог периода поклонио је СУБНОР.

На овај начин употпуњује се крагујевачки мозаик српске историје у коме незаобилазно место има и њен сегмент СУБНОР.