ДАН УСТАНКА У ПИРОТУ

Градски одбор СУБНОР-а града Пирота обележио је Дан устанка народа Србије. Централна прослава реализована је на спомен обележју “Падеж”, изнад села Петровац, полагањем цвећа и венаца у присуству чланова СУБНОР-а и мештана села Петровац.

У име СУБНОР-а Пирот све присутне поздравио је председник удружења Пецо Тодоровски након чега је позвао присутне да приступе полагању цвећа и венаца.

Делегацију СУБНОР-а града Пирота сачињавали су Никола Божић, заменик председника СУБНОР-а Пирот, Радмила Милошевић, унука Дукадинке Ђорђевић коју су бугарски фашисти зверски убили везујући је за коња и вукући до смрти и Јовица Ђорђевић, председник месног удружења СУБНОР-а Пирот за с. Петровац.

Потом су полагању приступиле и делегације: града Пирота, СНС Пирот и Удружења војних пензионера.

По полагању цвећа и венаца минутом ћутања одата је почаст свим погинулим и страдалим у Другом светском рату.

Пригодан историјски час одржао је историчар Миша Анђелковић, стручни сарадник Музеја жртава геноцида из Београда. У свом излагању истакнуо је да је брдо Падеж била база за окупљање партизана и симпатизера НОП-а и да је из Пирота и околних села у партизане отишло преко 16000 грађана од којих је око 4000 рањено а 2000 није имало среће да дочека крај рата. Осим тога многи грађани су били ухапшени и одведени у радне логоре или логоре смрти а ту су и цивилне жртве којих није било мало а неке од њих су убијане на свиреп начин.

Испред градске управе, присутнима се обратила председница скупштине града Пирота, Милена Димитријевић.

По повратку у село Петровац положено је цвеће на спомен плочу погинулим борцима у Балканским ратовима као и Првом и Другом Светском рату.