Алексинац: ОБЕЛЕЖЕН ДАН УСТАНКА

Удружење бораца НОР-а општине Алексинац у сарадњи са Одбором за неговање традиција и обележавање  значајних историјских датума општине Алексинац и другим патриотским организацијама, пригодним скупом су обележили 7. јул-Дан устанка. Тога дана ЦК КПЈ донео је одлуку да се народ позове на устанак. У белој Цркви код Крупња испаљен је први метак и тај датум се узима као Дан устанка народа Србије у Другом светском рату.

Тим поводом код Споменика слободе на Брђанки  цвеће су положиле делегације локалне самоуправе, Удружења бораца НОР-а општине Алексинац као и Удружење пензионера. На спомен плочи исписана су имена свих Алексинчана који су погинули у Другом светском рату.

Присутнима се обратио секретар Мића Милојевић који је подсетио на овај велики дан из наше историје: „Проток времена од тада до данас је велики. Прошле године овај дан је обележен за југоисток Србије као централна прослава 26. јуна на Бубњу у Нишу. Такво обележавање било је и 1981године. Река људи је тада од центра Ниша према Бубњу затворила сав саобраћај а данас на један такав скуп ми не можемо да очекујемо више од пар хиљада па чак и мање људи. То је учинио проток времена. На нама није да то исправљамо и говоримо како треба да то буде масовније, већ да одржавамо сећање на овај дан као дан сећања на победу добра над злим. Сећање на победу антифашистичке коалиције над фашизмом. То не сме да се заборави. У супротном такво зло ће покушати да победи а добро ће морати да се бори. Тих назнака има и данас у свету. Тим пре ми треба да памтимо све оне који су од 1941. до 1945. године све до ослобођења дали своје животе за данашњу слободу. То је највећа вредност коју треба да памтимо и не смемо дозволити да се ти људи забораве.“

Минутом ћутања одата је почаст погинулим борцима. Делегација бораца са руководством Месне заједнице Доњи Адровац положила је цвеће на спомен обележје у овом месту.