Бољевац: СЕЋАЊЕ НА ПАРТИЗАНСКЕ БОРЦЕ

На месту Ваља Рнж, у атару села Подгорац, крајем јуна и почетком јула 1941. године формирана је прва оружана формација бораца партизана коју су чинили мештани села Подгорца и Злота и која је заправо била почетак стварања Бољевачког партизанског одреда.

У спомен на седмојулске ватре устанка и сећање на борце НОР-а венце и цвеће на спомен обележје положиле су делегације Скупштина општине Бољевац и Бор, МЗ Подгорац и Злот, СУБНОР-а Србије, Бољевца, Зајечара, Бора, Књажевца, Неготина и Соко Бање, ОРВС Бољевца и Бора, СПС Бољевац, ветерани ПЈП који је колективни члан СУБНОР-а Србије и чланови породица погинулих бораца.

О значају овог догађаја и седмојулских ватри устанка присутнима су се обратили проф Јелена Милосављевић председница Скупштине општине Бољевца која је истакла да се антифашистичка борба не сме и не може заборавити, Миодраг Јовић председник СУБНОР-а Бољевца, Младен Шипка испред ПЈП а у име СУБНОР-а Србије др Славољуб Јовановић који је између осталог истакао да СУБНОР Србије као највећа и најхомогенија антифашистичка и патриотска организација у нашој земљи и његово руководство чине све да се не дозволи прекрајање и ревизија историје као и да се очува успомена на све пале за слободу наше отаџбине почев од Косовског боја 1389. године па све до злочиначке НАТО агресије 1999. године. Свако ко је положио живот за част отаџбине вредан је помена, сећања и вечног памћења свих нас данас а и оних који ће после нас доћи.