Дан војске

МЛАДОСТ ЧУВА ОТАЏБИНУ

Поводом 23. априла и 201. годишњице Другог српског устанка који је 1815. подигао у Такову Милош Обреновић, датума озваниченог као Дан војске, широм Србије су одржане свечаности.

У Дому гарде, у Београду, одржан је свечани пријем коме су, уз највише државне представнике, присуствали и амбасадори пријатељских земаља, војни аташеи, домаћи истакнути јавни и културни делатници, изасланици  организација, међу њима и СУБНОР-а Србије.

Свечано је прослављен Дан војске и у гарнизонима. У касарни у Крагујевцу, која носи име прослављеног команданта шумадијских партизана и шпанског борца и народног хероја Милана Благојевића, одржана је пригодна свечаност и положени венци на споменик погинулим припадницима Војске Србије у НАТО агресији.

Венце су положиле делегације Војске Србије, СУБНОР-а Крагујевца, ОРВС Крагујевца, Удружење потомака старих ратника, Удружење РВИ и ППБ и породица погинулих.

После свечаног дефилеа и дочека заставе, командант јединице потпуковник Стојан Симијоновић је истакао значај Другог српског устанка за историју Србије, евоцирао успомену на погинуле припаднике јединице као и патриотизам који надахњује млађе генерације и васпитава их како се брани и воли своја отаџбина. Уручена су и пригодна признања и одликовања најзаслужнијим појединцима и установама.