САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869962Укупно посета:
  • 2665108Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ТАМО ГДЕ ЈЕ СТВАРАНА ИСТОРИЈА

Навршило се 104. године од велике и најзначајније битке у историји српског народа а, може се слободно рећи, и свих православних народа на Балкану – Кумановске битке.

Српска војска под командом Александра Карађорђевића и генерала Петра Бојовића наступала је са пет пешадијских и једном коњичком дивизијом, а турска војска са целом Вардарском армијом под командом Зеки паше.

Кумановска битка била је, у ствари, битка двеју армија јер су обе војске јуриле једна ка другој и као таква се изучава у оквиру историје ратовања. Победивши Турке код Куманова српска војска је утрла пут за дефинитивно протеривање османлија са ових простора. После Кумановске битке ослобођени су и остали делови данашње Македоније, а Турци враћени на своју територију. Победу у Кумановској бици народ је доживео као реванш за пораз у Косовском боју и то исказивао једноставним речима „Куманово за Косово“.

У хотелу „Гранд“ у Врањској Бањи налазила се команда Српске војске, и вршена је припрема за напад на Турке, а у многим селима врањске котлине биле су размештене јединице.

Годишњица Кумановске битке обележена је достојанствено. У обележавању су учествовале и Србија и Македонија. Поред уобичајеног протокола – минута ћутања, полагања цвећа и говора, приказан је и драмски и музички програм. Присуство обележавању годишњице било је запажено. Највеће интересовање показали су Врањанци и Срби из околине Куманова.

На Зебрњаку, крај споменика Кумановској бици, окупило се и преко 200 Врањанаца, претежно ученика основних и средњих школа и један аутобус чланова СУБНОР-а Врање. На путу ка Куманову чланове СУБНОР-а је о Кумановској бици детаљно је информисао члан Председништва СУБНОР-а Врање, пуковник у пензији Драгослав Цинцовић.

Чланови СУБНОР-а су, у повратку, посетили манастир Светог Ђорђа и пећину – испосницу Прохора Пчињског у Старом Нагоричану, каи и споменик погинулим српским и македонским партизанима у Другом светском рату у селу Пелинцу, близу српско – македонске границе.

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.